Búcsúzik Spanyolországtól az UNWTO?

Forrás: worldtourismwire.com

 2019. január 11. 10:35

Állítólag Kínába vagy Grúziába költözik az ENSZ turisztikai világszervezete, a UNWTO.

1974 óta Madrid az UNWTO székhelye, Spanyolországnak pedig házigazdaként állandó helye van a szervezet végrehajtó tanácsában. A hivatalos verzió szerint az UNWTO székhelyül szolgáló Congresos de la Castellanával kapcsolatos bonyodalmak miatt került szóba a költözés, bár  egyesek szerint inkább az áll a háttérben, hogy egyre nő a feszültség az UNWTO és a Maroto Reyes vezette Spanyol Ipari, Kereskedelmi és Turisztikai Minisztérium között.

A 2018-as FITUR-on bejelentették, hogy a minisztérium ötven évre átadja a Congresos de la Castellana vezetését a vásárközpontnak. 2018 novemberében azonban változott a helyzet, Maroto Reyes ugyanis bejelentette, hogy nyilvános ajánlatokat várnak a renoválás előtt álló  épület bérlésre. A Santiago Bernabeu stadionnal szemben elhelyezkedő, 40.000 négyzetméteres létesítmény felújítása a tervek szerint 50-60 millió euróba kerül, és egy év alatt fejeződik be.

A madridi Palacio de Congresos de la Castellana

Fotó: Wikimedia Commons

A Palacio de Congresos de la Castellanában lévő jelenlegi UNWTO-székhely bérleti szerződése 2019 júniusában jár le. Feltételezések szerint Zurab Pololikashvili UNWTO-főtitkár a 2019. január 23. és 27. között megrendezendő FITUR-on tesz ajánlatot a szerződés meghosszabbítására – vagy mégsem.

Felmerült ugyanis, hogy Kína lenne az UNWTO új székhelye, ami azt jelentené, hogy az országnak állandó helye lenne a döntéseket hozó végrehajtó tanácsban. Ez jól illeszkedne abba a folyamatba, amelynek során Kína biztosítja a vezető szerepét a világ turizmusának irányításában. Ennek az egyik állomása volt az is, hogy Kína az UNWTO legutóbbi közgyűlésén létrehozta a „kínai stílusú globális turisztikai szervezet”-ként aposztrofált World Tourism Alliance-t.

Egyes pletykák szerint viszont nem is Kínában lenne az új székhely, hanem Zurab Pololikashvili szülőhazájában, Grúziában. A főtitkár állítólag szándékosan hozott létre olyan helyzetet Spanyolországban, hogy a szervezetnek muszáj legyen elköltöznie.