Budapest a világ 12. legjobb konferenciavárosa az ICCA ranglistáján

Szerző: Simon Anna

Forrás: turizmus.com

 2022. június 08. 18:25

Az International Congress and Convention Association (ICCA) közzétette 2021-es ranglistáját, amelyen Budapest a 12. helyezést érte el a világ összes városa közül, míg Magyarország a 29. lett az országok mezőnyében.

A 2021-es ICCA-jelentésben közel 8000 tervezett eseményt elemeztek és kategorizáltak aszerint, hogy a Covid-19 járvány milyen hatással volt a szövetségi rendezvényekre. A világrangsorban Budapest az előkelő 12. helyezést érte el, olyan desztinációkat maga mögött hagyva, mint London, Koppenhága vagy Róma. A fővárosban 46 olyan lezajlott szövetségi rendezvény volt, amely megfelelt az ICCA kritériumrendszerének, ebből 10 nem módosult a pandémia hatására, 10 hibrid módon, 26 pedig virtuálisan lett megrendezve (az összesen 57 tervezett eseményből). A ranglistán első helyen szereplő Bécsben 92 szövetségi rendezvény zajlott le a tavalyi évben – ismertette az adatokat a Magyar Kongresszusi Iroda (MKI). Magyarország a 29. helyezést érte el az országok ranglistáján, amelynek élén az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország és Németország áll.„Büszkék vagyunk arra, hogy a kihívások ellenére Budapest a világ élvonalában végzett több mint 1200 elemzett város között. Ez az eredmény visszajelzés arra, hogy közösen összefogva egyre vonzóbbá tudjuk tenni Budapestet és Magyarországot a nemzetközi konferencia- és üzleti rendezvényipar szereplői számára” – idézi a közlemény Békefi Annát, a Magyar Kongresszusi Iroda ügyvezető igazgatóját.

Budapest a 12. helyezést érte el 2021-ben az ICCA ranglistáján

Fotó: 123rf.com

A 2021-es év a fellendülés ellenére továbbra is sok kihívást hozott a világ számos országában, emiatt az éves ranglistát a korábbi évektől eltérő módszertannal alkották meg. 2019-ben és az azt megelőző időszakban a ranglista az adott évben megrendezett eseményeken alapult. Azon rendezvények száma, amelyeket egyáltalán nem érintett a pandémia, az összes esemény mindössze 10 százalékát adta ki globálisan a tavalyi évben, így új szempontrendszer szerint, a Destination Performance Index alapján rangsorolták az országokat és városokat.

A top 12 konferenciaváros

Forrás: ICCA

Az index hat mutatót vesz figyelembe: tervezett, nem módosult, virtuális, hibrid, digitális (virtuális és hibrid) és megvalósult üzleti események (nem módosult/virtuális/hibrid). Mind a hat mutatóra készült külön rangsor világ- és regionális szinten is, amelyek aggregált átlaga adja ki a Destination Performance Indexet.

Az ICCA globális szervezetként tömöríti a nemzetközi szövetségi konferenciák, kongresszusok szervezésében és lebonyolításában résztvevő szakembereket. Világszerte több mint 1000 vállalat és szervezet a tagja több mint 90 országból. A nemzetközi szövetségi rendezvényekre specializálódott ICCA rendkívül gazdag adatbázist, kommunikációs csatornát és üzletfejlesztési lehetőséget kínál tagjai számára. A ranglistájukon való megjelenés stratégiai jelentőségű. A pandémia előtti évben, 2019-ben a magyar főváros a 26. helyen végzett, így a 12. helyre való előrelépés multiplikatív hatással bír a desztináció vonzerejére – hangsúlyozza a Magyar Kongresszusi Iroda.

(A szerző az MKI kutatási szakértője)