Budapest díjazottja a Sziget Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 27. 21:17

A Turizmus Világnapján a Sziget Fesztivál prominensei vehették át a Budapest Turizmusáért díjat Bán Teodórától, a BFTK ügyvezetőjétől.

Az Új Városháza üléstermébe összehívott szakmai találkozón Gerendai Károly, a fesztivál alapítója, Kádár Tamás, cégvezető, valamint Vidó Andrea cégvezető-helyettes vette át a díjat, amelyet, immáron másodszor ítéltek oda a szeptember 27-i világnap alkalmából.

Vidó Andrea, Gerendai Károly és Bán Teodóra

Fotó: BFTK

 

A találkozó további részében, a házigazda, Bán Teodóra köszöntője után, először Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkárhelyettese tolmácsolta Taleb Rifai főtitkár üzenetét.

Somogyi Zoltán az Új Városházán

Fotó: BFTK

Somogyi Zoltán többek között elmondta, hogy nem csak óriási lehetőség van a világturizmus vezetőinek kezében, hanem óriási felelősség is terheli őket, hiszen, a turisztikai ágazat 1995 óta, folyamatosan gyorsabban növekszik, mint maga a világgazdaság. A UNWTO nem véletlenül nyilvánította 2017-t a fenntartható fejlődés évének. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy további részletekért keressék fel a világszervezet vonatkozó oldalát.

Ijgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára volt a következő előadó, aki röviden ismertette a turizmusdiplomácia új rendszerét.

Ijgyártó István a pulpituson

Fotó: BFTK

Elmondta többek között, hogy a tárcának elsősorban a nemzetközi turisztikai szervezetekkel való kapcsolattartásban, valamint az MTÜ nemzeti marketing munkájának diplomáciai támogatásában jut majd főszerep. megtudhattuk azt is, hogy a hamarosan pozícióba lépő turizmus attasék elsődleges feladata a top 12 utáni sorban következő, kisebb, de Magyarország számára mégis fontos küldő országok turisztikai vállalkozásaival és turizmusirányításával való kapcsolattartás lesz.

A harmadik előadó Guller Zoltán volt. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Budapest a Nemzeti Turizmus Stratégiában c. előadásában elmondta többek között, hogy a 2030-ig tartó időszakban több mint 800 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut majd az ágazat, s az állami irányítás célja, hogy a turizmus hozzájárulása a GDP-hez elérje a 16 százalékot. Guller Zoltán elmondta azt is, hogy Magyarország kiemelkedő desztinációja a főváros, amely, a teljes hazai turisztikai bevétel több mint 37 százalékot tudhatja magáénak, A közeljövőben az MTÜ a 12 kiemelkedő küldő piacunkon indít majd kampányt Budapest fókusszal, fele-fele arányban online, illetve hagyományos fórumokon.

Guller Zoltán a mikrofonnál

Fotó: BFTK

Az MTÜ vezérigazgatója szólt még a Grand Budapest Koncepcióról, amely novemberben kerülhet a kormány elé, s amelynek célja, hogy néhány év leforgása alatt a magyar fővárost prémium desztinációként pozicionálja, s Budapest vendégszámát oly módon is növelje, hogy kínálatába bevonja az egynapos túrákkal elérhető agglomerációt is. Guller Zoltán végezetül arra biztatta a jelen lévő szakmabelieket, hogy olvassák el a kormany.hu oldalon a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia tervezetét,  s mihamarabb szóljanak is hozzá az anyaghoz, amelyet, végleges formájában, október 16-án, az első Turizmus Summit alkalmával mutatnak majd be.