Budapest Turizmus Konferencia: összefogás és díjátadó

Forrás: turizmus.com

 2020. október 02. 10:57

Párbeszéd, összefogás és megoldási javaslatok – ezek a célok fémjelezték a pénteki Budapest Turizmus Konferenciát, ahol valódi összefogás és megállapodás született a budapesti hivatás- és üzleti turizmus fellendítése érdekében. Átadták a szektor kiemelt díjait is.

Magyarország legismertebb turisztikai márkaneve: Budapest. Éppen ezért elengedhetetlen a szakmai összefogás és együttműködés az ágazat legfontosabb szereplői között – szögezi le az október 2-án megrendezett Budapest Turizmus Konferencia kapcsán kiadott közleményében a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

A hivatás- és üzleti turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása és fellendítése érdekében idén márciusban önálló szakmai szervezetté vált a Magyar Kongresszusi Iroda. Fő feladata, hogy Budapestet vonzóvá tegye a rendezvényszervezők számára, valamint közvetítsen a szervezők és a szolgáltatók között. Ennek a szervezetnek a munkájához csatlakozik Budapest is, amiről pénteken megállapodást írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a Magyar Kongresszusi Iroda, valamint Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ.

A Budapest Convention Bureau-hoz való csatlakozással a főváros az üzleti turizmus hosszútávú fellendülését szeretné elősegíteni.

A közlemény hangsúlyozza: a Fővárosi Önkormányzat részéről a megállapodás aláírása külön jelentőséggel bír, hiszen ezáltal a főváros és a BFTK intézményesített formában is együttműködhet az országos turizmust szervező, irányító és a turisztikai marketinget végző szervezetekkel a város turizmusának fejlesztése érdekében.

Stratégiai keretmegállapodás született. A képen balról jobbra: Békefi Anna (Budapest Convention Bureau), Könnyid László (MTÜ), Princzinger Péter (MTSZA), Gy. Németh Erzsébet (főpolgármester-helyettes), Faix Csaba (BVA/BFTK)

Fotó: Rácz Tamás

"A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központnak két küldetése van: egyrészt, hogy láthatóságot adjon a városban lévő izgalmas attrakcióknak, történéseknek. Másrészt pedig, hogy olyan együttműködéseket hozzon tető alá, amelyek segítik a turisztikai szektor szereplőit. A ma aláírt Budapest megállapodás egy ilyen aktus, aminek a segítségével jóval több üzleti turista érkezhet a városba, ezzel munkát és lehetőséget adva a helyi vállalkozásoknak" – mondta el Faix Csaba, a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A turisztikai ágazat, mint ismert, soha nem látott kihívások előtt áll, a koronavírus-járvány okozta válság Budapestet drámaian érintette. Ennek enyhítésére fogadott el turisztikai mentőcsomagot a Fővárosi Önkormányzat ą napokban.

"Bár a gazdaságélénkítés állami feladat, Budapest mégis mentőcsomaggal segíti a helyi vállalkozásokat. A turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkenti a Fővárosi Önkormányzat szeptember és március között. A taxisok pedig 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból. A legfontosabb az, hogy ebben a nehéz helyzetben segítsük a helyi vállalkozásokat, hiszen csak együtt tudunk majd felállni a járvány okozta válságból" – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

 

A BFTK idei díjazottjai

A konferencián átadták a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ díjait is:
Budapest Kulturális és Turisztikai Nagykövete Díj 2020: Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete
Budapest Turizmusáért Díj 2020: Zsidó Kulturális Fesztivál
Budapest Turizmusáért Díj 2019: Mesterségek Ünnepe

A Budapest Turizmus Konferencián elhangzott további előadásokról olvassa el cikkünket itt.