Uniós törvényt szegett meg a Google

Forrás: turizmus.com

 2017. július 05. 17:56

Jólértesült forrásunk szerint június 27-én az Európai Bizottság 2,42 milliárd dollárra büntette a Google-t az uniós trösztellenes törvények megszegéséért.

Korábban történt

A Bizottság szerint a Google visszaélt piaci fölényével és saját ár-összehasonlítási szolgáltatását népszerűsítette a keresési eredményekben, hátrébb sorolva a vetélytársakat.
A bizottság elvárja a keresőóriástól hogy tiszteletben tartsa az egyenlő bánásmód elvét mind a saját, mind a rivális termékek esetében. A Google-nek 90 nap áll rendelkezésére hogy beszüntesse illegális tevékenységét és egyenlő esélyeket biztosítson, és erről aztán folyamatosan jelentéseket kell készítenie a bizottságnak.

Az EB szerint a Google visszaélt piaci fölényével és saját ár-összehasonlítási szolgáltatását népszerűsítette a keresési eredményekben

 

A döntés szerint a Google az Európai Gazdasági Térség összes országában dominálja a keresőmotorok piacát,a legtöbb helyen részesedése 90 százalék feletti, ami ugyan nem szabályellenes, de a meghatározó szereplők nem élhetnek vissza befolyásukkal.A Google Shopping esetében viszont a Google kiemelkedő helyet biztosított saját ár-összehasonlító szolgáltatásának, generikus keresési algoritmusát pedig csak a rivális termékek esetében használta.

A bizottság döntését számos európai szakmai szervezet üdvözölte.

 

Kapcsolódó cikkek