Cafeteria-ügyben a kormányhoz fordultak a szakszervezetek

Forrás: MTI

 2018. július 06. 13:53

A szakszervezetek arra kérik a kormányt, hogy a családokat támogató, a munkaerőhiány csökkentését és az öngondoskodást elősegítő cafeteriaelemeket őrizze meg, fenntartásukról pedig kössön a szociális partnerekkel 2022-ig szóló kiegészítő megállapodást.

A témáról Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke Budapesten az Országház előtt tartott sajtótájékoztatót.

A szakszervezeti vezető szerint kérésük egyet jelent a 2016 novemberében – a kormány, a munkaadó és a munkavállalói érdekképviseletek által – elfogadott hatéves bérmegállapodás kiegészítésével.

Kordás László közölte, a szakszervezetek az öngondoskodás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a diákhitel törlesztéséhez adott munkaadói juttatás adómentességének és az iskolakezdési támogatás fenntartására törekszenek.  Mint mondta, mindezek egybeesnek a kormány társadalompolitikai céljaival is.

Az elnök ugyanakkor megjegyezte, a 2022-ig szóló megállapodásban szereplő béren kívüli juttatási elemekről a kormánynak, a munkaadói és a munkavállalói szervezeteknek közösen kellene dönteniük. A megállapodásban ezen felül a feleknek vállalniuk kellene, hogy ehhez nem nyúlnak hozzá a következő négy évben, így nem javasolják a megállapodásban szereplő cafeteriaelemek kibővítését sem.

A cafeteriarendszer átalakítása közel 2 millió munkavállalót érint

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Kordás László jelezte, ezek a kikötések azért fontosak, mert a kormány pont a jelenlegi átláthatatlan cafeteriarendszerre hivatkozva akarja átalakítani a béren kívüli juttatásokat. Szerinte, ha ebben a négyéves megállapodásban rögzítenék, hogy a kormány és a szociális partnerek által elfogadott cafeteriaelemek sora nem bővíthető, akkor nem kellene attól tartani, hogy ismét egy bonyolult rendszer alakul ki.

Elhangzott az is, hogy a cafeteriarendszer átalakítása közel 2 millió munkavállalót érint, akiknek éves szinten 90 ezer forintos kieséssel kell számolniuk, ha a kormány a benyújtott adótörvényeket változatlan formában fogadja el.