CheckINN a Startup Safarin: az innováció ereje a turizmus jövőjében

Forrás: turizmus.com

 2022. május 19. 16:32

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a hazai startup közösség legnagyobb eseményét, a Startup Safari Budapestet.

A program első napján, a Twentysix által biztosított rendezvényhelyszínen, Ilyés Noémi, a CheckINN Kft. programigazgatója, Belán Miklós, az Everguest alapító ügyvezetője és Palicz Péter, a TMRW Hotels üzletfejlesztési igazgatója osztották meg egymással és az érdeklődőkkel a turizmushoz és innovációhoz kötődő gondolataikat, tapasztalataikat

 

Nehéz idők, korszerű megoldások

A közel egyórás panelbeszélgetés fő témái között szerepelt az aktuális iparági helyzetelemzés, digitalizáció, valamint az innováció szerepe a turizmusban.

Az első téma az utóbbi évek kiszámíthatatlan környezetére tért ki, illetve annak hatására a turizmusra. Ha elméleti szempontból közelítjük meg a kérdéskört: a résztvevők meglátása szerint a korábbi évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a koronavírushoz hasonló volumenű kríziseket mindig valamilyen új, fenntartható változás követte.„A turisztikai piacon már most láthatóvá válnak konkrét fogyasztási és utazási változások, amikhez a gyors, innovatív adaptáció elengedhetetlen még akkor is, ha azok esetleg tiszavirág életűek" – említette Ilyés Noémi. Látható, hogy az olyan trendek, mint a rövidülő foglalási ablakok és a rugalmas foglalási feltételek, előtérbe kerültek, amelyek tartóssága még kérdés tárgyát képezi a visszatérő keresleti oldal tükrében.

Palicz Péter véleménye szerint az új, módosult folyamatok tartósan megmaradnak majd mind az üzemeltetési, mind a keresleti oldalon. A kínálati oldalról reménykedik a szakma, hogy kialakulhat egy olyan fenntartható struktúra az utazási iparágban, ami hosszan tartó megoldást jelenthet majd. A legégetőbb kérdést viszont az egész európai turizmust sújtó munkaerőhiány jelenti, amin rengeteg idegenforgalmi cég jövője áll vagy bukik.

A panelbeszélgetés résztvevői: Belán Miklós, Palicz Péter és Ilyés Noémi

Fotó: CheckINN

Belán Miklós, az Everguest alapító ügyvezetője hozzáfűzte, hogy az utazási kedv minden eddiginél magasabb. Olyan időszaknak nézünk elébe, ahol az emberek számára prioritást élvez majd az elmaradt utazások bepótlása. Viszont a fejlődést, a turizmusban való innovációs folyamatokat jelentősen befolyásolta az utóbbi évek időszaka, amihez idő kell, míg újra a megszokott mederben folytatódhat. Az Everguest a szállodák tekintetében az árazás, online megjelenés és a megfelelő vendégértékelések hármas elve mentén látja a fejlődés, a bevételmaximalizálás és az innováció lehetőségét a jövőre nézve.

 

Digitalizáció a turizmusban

A második kérdéskör a digitalizáció turizmusba történő implementálásáról szólt, erről kérdezték a három előadót.„A turisztikai termékfejlesztést, a hozzákapcsolódó innovációt és főként a digitalizációt a koronavírus-járvány egyértelműen katalizálta" – jelentette ki Ilyés Noémi a CheckINN képviseletében. Ugyanakkor kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni a turisztikai termékek sajátosságairól, amelyek egyben a turisztikai innovációk indukált akadályai is lehetnek, mint a kipróbálhatóság, a romlékonyság, az egyidejűség általi körülhatároltság. Emiatt a turisták az innovatív és főként digitális megoldásokat túlnyomó részt az utazás előtt preferálják, a foglalás során és a megérkezés előtti időszakban keresik. Az élményfogyasztás jellemzően továbbra is autentikus módon történik.

Palicz Péter meglátása szerint a digitalizáció beépítési folyamatának első kihívása, hogy meg kell győzni a szálláshelyeket az innováció életképességéről és előremutató szerepéről. „Fontos tényező, hogy a mai utazóközönség egy változó igényekkel, digitális elvárásokkal teli kritikus tömeg, amelynek igényeire gyorsan és hatékonyan kell reagálni. Ráadásul az innováció mindig egy hosszú folyamat – így van ez a turizmusban is, aminek nem láthatóak azonnal az eredményei."„A szállodai szolgáltatás folyamatainak jelentős része, majdnem ugyanolyan, mint mondjuk az 1800-as években. A vendéget fogadni kell, a szobát ki kell takarítani, az ingatlant karban kell tartani" – vélekedett Belán Miklós, majd hozzátette, hogy pontosan emiatt számos üzemeltető késlelteti az újító megoldásokat. Ám az idő az innováció pártján álló szolgáltatókat fogja igazolni. Emiatt fontos, például a CheckINN munkássága is.

 

Turisztikai vállalkozások jövője – fókuszban az innováció

Az előadókat a harmadik téma kapcsán a turisztikai vállalkozásokról, piacképességről kérdezték az innováció mentén. A beszélgetésből kiderült, hogy a gyors és reaktív alkalmazkodás jelentheti számukra a hosszútávú fennmaradás kulcsát.Az Everguest alapítója alapvetően két irányban is látja a vállalkozások innovációs tevékenységének a jövőképét: az egyik a digitalizáció, valamint az automatizáció, a másik pedig a robotizáció területe. Utóbbi már megjelent belföldön is néhány vendéglátó egység és szálloda esetében. Fontos azonban megemlíteni, hogy az utazóközönség sokszor idegenkedhet a robotok által nyújtott szolgáltatásoktól, hiszen a vendégek továbbra is a személyes kiszolgálás hívei. Másrészről a háttérfolyamatok digitalizálása mindenképpen szükséges tényező lesz, hiszen a hatékony működtetés kötelező eleme az optimális üzemeltetésnek.

A TMRW Hotels üzletfejlesztési igazgatója hangsúlyozta az élő munka fontosságát, viszont kiemelte, hogy a back office területen dolgozók adminisztratív munkájának egyszerűsítése, automatizálása, illetve a front office folyamatok (érkeztetés, elutaztatás fizettetés stb.) gyorsítása elengedhetetlen lesz a jövőben. „Minden, amit a szállodai tartózkodás során személyre szabhatóvá tehetünk, azt a digitalizáció által meg kell tennünk. Ki kell találni olyan megoldásokat, amelyekkel az üzemeltetés terhét levehetjük a munkavállalók válláról, vagy legalább csökkenthetjük azokat."

 

Mit tartogat a jövő?

A beszélgetést lezáróan a turizmus jövőbeli lehetőségeit latolgatták az előadók.

A CheckINN életében új mérföldkövek érkeznek a következő időszakban. A MOME-val együttműködve júniusban elindul a legújabb felsőoktatási innovációs csapatverseny, a CheckINN Revitalizátor. A projekt rozsdaövezeti, elhagyatott vagy romos épületek, területek turisztikai jellegű újrahasznosítására fókuszál majd, ahol egyaránt érvényesülni tud mind a turisztikai, mind az építészeti látásmód.

CheckINN-es csapatok bemutatkozása a Startup Safari 2. napján

Fotó: CheckINN

Ugyancsak hamarosan élesedik a CheckINN Online Piactér, ahol a turizmus szolgáltatói tudnak majd új szakmai kapcsolatokra szert tenni egy felhasználóbarát weboldalon. Szeptemberben pedig új, „vállalati kihívás" kategóriával kiegészülve indul útjára immár negyedik alkalommal a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny.

A TMRW Hotels a növekedési fázisban tart, aminek legfontosabb, következő mérföldköve az értékesítés, marketingtevékenység megszervezése és lebonyolítása a cég számára. Folyamatos egyeztetések mellett zajlik a kommunikáció és a közös munka szlovén, illetve hazai vidéki szállodákkal, amelyek a TMRW Hotels rendszereit használva üzemelnek. A következő 4-5 éves távlati terveik között szerepel az európai és amerikai piacra betörés.

Az Everguest számára is a külföldi piacon történő jelenlét és annak növelése az elsődleges prioritás. A cég jelenleg Angliában és Ausztriában nyújt szolgáltatást szállodák számára, és a következő időszak célkitűzése a Dél-Európában történő terjeszkedés, főként Spanyolországban és Koszovóban. Ezenkívül Szingapúrban szeretnék nemzetközi vonatkozásban ázsiai központot létesíteni. A másik fejlődési területe az Everguestnek a már említett digitalizáció, automatizáció, és az ehhez szorosan kapcsolódó Guest Journey koncepció fejlesztése.