CheckINN csapat a K&H inkubációs programjában

Forrás: turizmus.com

 2022. április 12. 15:54

A 2020. évi CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny Aktív turizmus kategóriájában első helyet szerző Márminálunk csapata bekerült a Start is @K&H inkubátor programjába, amelyet nagy fejlődésű potenciállal rendelkező startupoknak hirdettek meg.

Évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a magas tőkével és erőforrásokkal rendelkező cégeken és vállalkozásokon kívül az akkor még alig ismert „startupok” környezete mára élvonalbeli ötleteket összefogó, alulról szerveződő közösséget alkosson.

A 2019 környékén elindult, főleg egészség és életmódbeli újításokra fókuszáló startup ökoszisztéma új irányt vett. Középpontjába sokkal inkább a fenntarthatóság, a hosszútávú ötletek felfedezése és az újítások fejlesztése kerültek. A startuphoz hasonló, frissen induló vállalkozások a nemzetközi szintű gazdasági térben is egyre fontosabb szerepet töltenek be, hiszen a bennük rejlő potenciál igen magas fokú.

Ezt fokozzák az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, különböző inkubációs mentorprogramok, amelyek keretén belül belföldi és nemzetközi cégek egyaránt felkarolják az értékteremtő, innovatív startupokat. Az ilyen projektek között szerepel a Start it @K&H inkubátorprogramja, ahol idén 11 csapattal bővült a közösség.

 

Biztos kiindulópont a startupoknak

A 2022-es belföldi startupokra építő Start it @K&H tavaszi időszakában 60 csapat nevezett, amik közül 11 sikeresen került be az inkubációs programba. A mentorálási folyamat során egy éven át kapnak támogatást az ötletgazdák különböző területeken: kapcsolati tőkeépítéssel, digitális és irodai infrastruktúra-fejlesztéssel, illetve szakmai rendezvények szervezésével gyarapodhatnak.

A visszajelzések azt mutatják, hogy az ilyen és ehhez hasonló programok egyre növekvő érdeklődést mutatnak, hiszen stabil alapokra helyezheti ötletét egy-egy startup csapat.

startup

A programban résztvevő 11 csapat között szerepel a Márminálunk csapata is, akik korábban a CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyen első helyezést értek el

Fotó: CheckINN

Ráadásul a projektek elindítói számára is kulcsfontosságú tényező, hogy a képviselt szakterületek minőségbeli változáson menjenek keresztül a startup sikerességének elősegítése által. A K&H inkubációs programjában a csapatoknak saját mentort biztosít a cég, annak érdekében, hogy a nagyvállalati tapasztalatokat, a gyakorlati rutint sikeresen implementálhassák az ötlet megvalósítása során.

Az Európát sújtó bizonytalan helyzet, a gazdasági ingadozás, a járványhelyzet mind új irányokba terelik nem csak az újonnan induló vállalkozásokat, de a befektetőket is, hiszen tudják: a gyors adaptálódás kulcsa sokszor a kis, mobilis cégek kezében van. Ebben a nehezen megjósolható jövőképnek a fényében próbálnak útmutatást és védőhálót nyújtani az inkubátorprogramok.

 

Fenntarthatóság, CheckINN és Márminálunk

A fenntarthatóság, a társadalmi és környezeti felelősségvállalás, mint trend és fő irányvonal nem csupán átmeneti érdeklődést mutat, hanem valóban meghatározó tényezőként van jelen immár szinte minden területen, mondhatni önálló iparágként lehet kezelni. A programban résztvevő 11 csapat közül 3 startup kiemelten foglalkozik ezekkel a kérdéskörökkel. Köztük szerepel a Márminálunk csapata is, akik korábban a CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyen első helyezését érték el. Ötletük a kézműves műhelyek online platformon való népszerűsítését foglalja magában. A Márminálunk csapatával készült interjúnkat a CheckINN UP Digitális Turizmus különszámában olvashatják el. A podcast interjúnkat pedig az alábbi linkre kattintva érhetik el.

A Márminálunk ma már egy folyamatosan bővülő vállalkozás. A csapat elhivatott és szakmai munkájuk eredményeként remélhetőleg hamarosan széles körben összeköthetik a kézműves és autentikus programok szervezőit és résztvevőit országos szinten.