CheckINN: Tehetségmenedzsment felsőfokon

Forrás: turizmus.com

 2024. január 31. 13:20

Az MTSZA ötödik éve működő CheckINN programjának keretében 2024-ben zárult le a 9. turisztikai innovációs verseny. Az eredményekről és a tehetséggondozásról Princzinger Péterrel, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk.

Miért kell hangsúlyt helyezni a folyamatos megújulásra és innovációra a hazai turizmusban?

Ha el akarnám viccelni a kérdést, akkor azzal a mondással válaszolnék, hogy „az életben egy állandó dolog van: a változás". De ez egyáltalán nem vicc. Az életképesség – a gazdaságban: versenyképesség – egyet jelent az alkalmazkodóképességgel. Az marad életben, az lesz üzletileg is sikeres, aki a leggyorsabban, a legügyesebben, a leghatékonyabban képes alkalmazkodni a folyamatosan változó környezethez, és ezt a képességét tartósan fenn is tudja tartani.

Ez igaz minden gazdasági ágazatban, így a turizmusban működő vállalkozásokra is. Nem kérdés tehát, hogy önmagában a régi rutinok ismételgetése hosszú távon nem lehet eredményes stratégia. Fontosak a jól bejáratott folyamatok, de ugyanilyen fontos, hogy ezeket bizonyos időközönként meg tudjuk újítani, vagy adott esetben teljesen új utakon el tudunk-e, el merünk-e indulni.

Az innovációk megítélése sokszor ellentmondásos, mivel egy-egy később sikeresnek bizonyuló újítás a születése pillanatában általában valami szokatlan, esetenként a status quo-t feszegető vagy más módon formabontó, meghökkentő ötlet. A magyar turizmusgazdaság egy adott történelmi pillanatában például ilyen innováció volt a romkocsma. Lehet a romkocsmákat szeretni vagy utálni, de például a Budapest turizmusában betöltött szerepük elvitathatatlan.

Mi volt a CheckINN kezdeményezés eredeti célja és mi történt az elmúlt öt év során?

A CheckINN egy turisztikai innovációs ötletversenyként indult, mára pedig Magyarország legnagyobb és legkomplexebb turisztikai innováció-menedzsment platformjává fejlődött. Számokban bemutatva: 9 meghirdetett verseny, közel 250 részt vevő csapat, 750 részt vevő egyetemi hallgató, 90 felkészítő tanár, mentor és bíráló – összesen kb. 1000 „megmozgatott agy".

A CheckINN mára Magyarország legnagyobb és legkomplexebb turisztikai innováció-menedzsment platformjává fejlődött

Fotó: CheckInn

Ami a tartalmat illeti, az évek során az ötletversenyt több különböző kategóriában hirdettük meg, mentorálással, közbülső prezentációs tréninggel, üzleti tervezési tanácsadással erősítettük meg.

A CheckINN támogatás nem ér véget az eredményhirdetéssel. A díjazott projektek mellett a legígéretesebbeket külön gondozzuk, igyekszünk a megvalósulás, a piacra lépés felé segíteni ezeket. A CheckINN rendszerébe évről évre belépő fiatalok ma már közösséget alkotnak, egymással is ismerkednek és együttműködnek, a CheckINN alumni keretében teremtünk fórumot az újabb kapcsolatok kialakulásának.

Miért fontos egy olyan kezdeményezés, mint a CheckINN, és hogyan támogatja a a hazai turizmus minőségi megújulását?

A CheckINN teret ad a kötelező minimumnál többet teljesíteni képes és hajlandó fiataloknak, hogy kibontakoztathassák ötleteiket. Mégpedig nem egyénileg, hanem csapatban, elkötelezett szakértő mentorok irányításával. Friss gondolatai szinte minden fiatalnak vannak, a fiatalok alapvetően kritikával viszonyulnak a „fennálló valósághoz", ez teljesen normális, az lenne a furcsa, ha nem így lenne.

Azonban az újító gondolatból „magától" soha nem, még segítséggel is csak ritkán lesz igazi újítás, új vagy lényegesen megújított, piacra bevezetett termék, illetve szolgáltatás. Parancsszóra nem lehet „innoválni". Vagy annak jobb nem tudni, mi lesz a vége... Az innovatív elképzelések egy komplex, támogató, ösztönző környezetben tudnak gyökeret ereszteni, majd szárba szökkenni és – üzleti értelemben – a megvalósulás útjára lépni. Ezt a környezetet kell megteremteni, hogy egy-két évente 30-50 ötletből felszínre kerüljön az az egy-kettő, ami valódi újítás, reálisan meg is valósítható és üzleti, társadalmi, környezeti szempontból fenn is tartható.

Melyek egy jó tehetséggondozó program ismérvei és hogyan jelennek meg ezek a CheckINN-ben?

Végső soron egy jó tehetséggondozó program a benne részt vevő egyének erősségeire, igényeire szabott támogatás révén hozzájárul a kreativitás és innováció ösztönzéséhez egy ágazatban, de akár általában, a társadalomban. Értelmezésünk szerint a legtágabb fogalom az innováció-menedzsment, ennek részei a tehetségkutatás és gondozás, a mentorálás, a tréningezés, a „pitch-elés", az értékelés, majd a díjazás, jutalmazás, és azután a csapatok, a legjobb projekt ötletek követő- vagy utógondozása. Ezek a támogató tevékenységek mindig konkrét munkafeladathoz kötődnek, a hallgatók gondolkodását irányítva, de a kreativitásukat soha nem letörve. Az ötletek kidolgozása során a hallgatóknak a valós üzleti életből származó példák, gondolatébresztő kérdések segítenek ötletük formálásában. Mindeközben a cél a hallgatók motivációjának fenntartása, megerősítése. Ezt fejezi ki a mottónk: „Nagyra értékelünk!"

Mi történik azzal a hallgatóval, aki jelentkezik valamely CheckINN programba?

A hallgatók bekerülnek egy folyamatba, és végigjárnak egy utat. Felmennek egy lépcsőn, melynek minden fokán olyan készségeiket fejleszthetik, amelyeknek óriási hasznát veszik majd szakmai karrierútjuk következő és későbbi szakaszaiban.

A CheckINN korábbi pályázatai közül már több megvalósult és színesítette vagy színesíti a hazai turizmus palettáját

Fotó: CheckINN

Hadd mondjak egy szemléletes példát: ha én minden héten egyszer másfél órát szánnék egy egyetemistára, akivel akár irodai környezetben, akár egy kávézóban, akár terepen megosztanám a balatoni kerékpáros turizmussal kapcsolatos tapasztalataimat, tevékenységeimet, ötleteimet, kudarcaimat, sikereimet, és az illető ezen a területen találná meg a boldogulását, feltehetően évek múlva, mint kedves mentorára hivatkozna rám. Ez is egyfajta támogatás.

A CheckINN ennél több és más: egy rendszer, melyben a hallgatóknak sok munkát kell beletenniük, több fronton is helyt kell állniuk a többféle fordulóban, mindegyik más-más készséget fejleszt és mindegyikből más lesz az eredmény. A folyamatnak vannak keretei, hiteles mentorai, van célja, eleje és vége, vannak mérőpontok, van értékelés. A későbbi sikerélményeket valós energiabefektetéssel lehet megalapozni, ez egész egyszerűen megkerülhetetlen, hiszen az üzleti életben is ezzel fognak szembesülni a fiatalok. A CheckINN nem egy álomvilágba repíti a fiatalokat, hanem lehetőséget kínál a számukra, hogy „laboratóriumi körülmények között" tehessék próbára magukat.Azok a fiatalok, akik a CheckINN-ből kikerülnek, értik a turizmus alapvető mozgatórugóit, már találkoztak igazi szakmai kérdésekkel, képesek együttműködni más szakmai hátterű és gondolkodásmódú kollégákkal, tudnak üzleti tervet készíteni és képesek a terveik bemutatására, potenciális szakmai partnerek, befektetők meggyőzésére.

Milyen típusú ötletek bukkannak fel a CheckINN-ben? Vannak sikertörténetek?

Igen, a CheckINN korábbi pályázatai közül már több megvalósult és színesítette vagy színesíti a hazai turizmus palettáját. 2023 augusztusában a Városligeti Csónakázótavon megvalósult Vízi Mozi a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny pályázóinak ötlete volt, melyet a Budapest 150 programsorozat keretében a Budapesti Sportszolgáltató Központ Nonprofit Kft. megvalósított. A Vízi Mozi keretében csónakokban ringatózva olyan ikonikus magyar filmeket tekinthetett meg a közönség, mint például a Macskafogó vagy az Együtt kezdtük. A programsorozat hatalmas sikert aratott, minden jegy már elővételben elkelt az összes vetítési napra. A Vízi Mozi csapat egyik oszlopos tagja mára már maga is a CheckINN csapatát erősíti.

A kisebbek számára szintén kiváló programlehetőség az Illatkalandorok csapatának az ötlete, a játékos érzékszervi kiállítás, amely 2022-től kezdődően már négy kiállítási teret töltött be (Kecskeméten, Kondoroson, Kazincbarcikán és Tiszakécskén), ahol összesen 3400 látogatót vonzott. A kiállítással legközelebb Keszthelyen találkozhatunk a Balaton Színházban 2024. február 8-tól, utána pedig Dombóváron várja majd az érdeklődő családokat.

A komplex rendszer évről évre fejlesztik a tapasztalatok, visszajelzések alapján

Fotó: CheckINN

Ebből is jól látszik, hogy a CheckINN-ben felbukkanó ötletek nem feltétlenül a világmegváltásra fókuszálnak, sokkal inkább fenntartható mértékű, lokális keresletélénkítő, szerethető megoldások. Természetesen nem minden ötlet fut be, ahogyan a globális turisztikai piacon sem születik mindennap egy disztruptív innováció, a kudarcokból is lehet tanulni, ezek is formálják a jellemet. Néha nagyon sokat dolgozunk egy ötleten, de még így sem biztos, hogy megvalósítható. Ilyen is előfordul, ez is a szakmai tapasztalat része. A CheckINN pontosan ezért egy kiváló lehetőség a szakma fiataljai számára: egy biztonságos környezetet teremt ahhoz, hogy bátran kísérletezzenek.

Melyek a CheckINN rövidebb és hosszútávú céljai, mi a missziója?

Mivel egy komplex rendszerről van szó, minden eleme fejleszthető, fejlesztjük is évről évre, a tapasztalatok, visszajelzések alapján. Néhány példa a tervezett fejlesztések közül: még több vállalati szereplő bevonása, szorosabb együttműködés az oktatókkal, felkészítő tanárokkal. Hosszú távon pedig, ha akár csak egy diák is a CheckINN miatt kezd turisztikai vállalkozásba, már megérte! A jövő vezetői, fontos szakmai szereplői ezek a fiatalok, éppen ezért is díjazzuk őket a Turizmus Gálán, minden egyes CheckINN díj mögött valódi teljesítmény van. Ugyanúgy, mint a művészetek, a sport, a gazdaság más területein, itt is szükség van „sztárokra", akiknek a sikerei követendő példaként mutathatók fel a következő generációk számára.