Costa Ricára menekült a volt román turisztikai miniszter

Forrás: transindex

 2018. április 13. 14:22

A vesztegetéssel vádolt és hat év börtönre ítélt Elena Udrea volt román turisztikai miniszter Costa Ricára távozott, ahol menekültstátuszt kapott.

Elena Udrea Costa Ricán van, és orvosa teljes nyugalmat rendelt el számára – írja az agerpress alapján a transindex.ro.

Nem jelent meg a Bute-gála ügyben folyó per szerdai tárgyalásán Elena Udrea. A volt miniszter ügyvédei közölték a bírósággal, hogy védencük továbbra is Costa Ricán tartózkodik. A Bute-gála ügyben Elena Udreát alapfokon 6 év börtönbüntetésre ítélték.

A szerdai tárgyaláson a volt turisztikai miniszter ügyvédei halasztást kértek, amelynek szükségességét Costa Ricából származó orvosi papírokkal indokolták meg. A bemutatott dokumentumok értelmében Udrea Costa Rica-i orvosa teljes nyugalmat rendelt el páciensének. Ugyanakkor az ügyvéd kifejtette, hogy Elena Udrea részt akar venni a tárgyaláson, amint egészségi állapota megengedi, mert kérdéseket óhajt feltenni a tanúknak. A bírók nem adtak helyt a halasztásra vonatkozó kérelemnek, a tárgyalás a többi tanú meghallgatásával folytatódik. Elena Udrea februárban jelentette be, hogy várandós, ikreket vár.

Ez a fotó még Romániában készült róla

Fotó: Facebook

Udrea - akárcsak Alina Bica, a DIICOT volt vezetője - Costa Ricában tartózkodik. Elena Udreát 2017 márciusában hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Legfelső Bíróság az ügynevezett Bute-gála ügyben vesztegetés elfogadásáért és hivatali visszaélésért.

Udrea három rendbeli vesztegetés elfogadásért öt, négy, illetve hat év börtönbüntetést kapott, és ugyancsak hat évet szabtak ki rá hivatali visszaélés miatt. Felmentették a hamis okirat használata és a jogtalanul szerzett európai uniós alapok vádpont alól. A büntetéseket összeolvasztották, a legsúlyosabbat, a hat évet kell letöltenie. Ezen kívül hárommillió eurós kártérítés fizetésére is kötelezte a bíróság a volt minisztert.

Ugyanabban az ügyben több más személyt is elítéltek. Rudel Obreját, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnökét 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Tudor Breazut, Elena Udrea nanai telkeinek adminisztrátorát három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ion Ariton volt gazdasági minisztert felmentették.

Gheorghe Nastasiát, a turisztikai minisztérium volt főtitkárát 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, hat év próbaidővel. Ana Maria Topoliceanut, az Országos Befektetési Társaság volt elnökét, vesztegetés elfogadásáért 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, öt év felügyeleti idővel. Dragoş Marius Botoroagă cégvezetőt két év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ştefan Lungut, Udrea volt tanácsosát egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Elena Udrea ügyvédje pénteken a Legfelső Ítélő- és Semmítőszéken jelentette be, hogy védence politikai menekültstátuszt kapott Costa Ricán.