Csak a mikrovállalkozásoknak jár kedvezményes áron energia

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. július 06. 08:31

Egy új jogszabály szerint augusztus 1-től december 31-ig már csak a valóban kevés energiát felhasználó mikrovállalkozásoknak jár az olcsó villamosenergia, illetve földgáz.

A vonatkozó 217/2022-es Kormányrendelet szerint idén augusztustól már csak a mikrovállalkozások, tehát a legfeljebb tíz főt foglalkoztató, legfeljebb kétmillió eurós (kb. 800 millió forint) éves árbevételű cégek lesznek jogosultak a nem-lakossági fogyasztóknak meghatározott 31 forint/kWh áron villanyáramhoz, illetve 3-3,4 forint/MJ közötti áron földgázhoz jutni, de ennek is megszabták a felső határát: ez a korlát villamos energia esetén 4606 kWh, földgáz esetében pedig 1489 m3 éves szinten. Aki ennél többet fogyaszt, a különbséget már piaci áron fizeti, és az árat a szolgáltató szabja meg.

Eddig a 670/2021-es kormányrendelet volt az, amely szerint a vállalkozások határozott idejű szerződéssel csökkentett áron kapták az elektromos áramot. Ennek értelmében a 10 fős, vagy annál kisebb kkv-k, amelyeknek 4 milliárd forint alatt maradt az éves nettó árbevételük, vagy mérlegfőösszegük, hatósági áras rezsit fizettek. Ez változott meg gyökeresen június 30-tól, amikortól kizárólag a mikrovállalkozásoknak jár a hatósági áras áram és gáz. Trükközni sem lehet, mert az összes felhasználási hely együttesen kell a sapka alá férjen.

Szakemberek szerint a felső korlát egy átlagos háztartási fogyasztás másfél-kétszerese, tehát már egy kis pékség vagy pizzéria is hamar „feléli" a kiszabott, kedvezményes áram- vagy földgázmennyiséget.

Megkérdeztünk egy nem belvárosi, de kiemelten forgalmas helyen lévő kispékséget, hogy a 4606 kWh kedvezményes villanyáramkeretet mennyi idő alatt fogyasztják el. Az éves villanyszámlájuk körülbelül 7-800 ezer forint, vagyis havonta több mint 60 ezer forint. Tehát a 4606 kWh 31 forinttal számolva közel 143 ezer forint jön ki, vagyis a kedvezményes tarifa még három hónapra sem elegendő, így a vállalkozás ezt követően már a szolgáltatója által meghatározandó árat fogja fizetni. Sok variációs lehetőségük nem marad: árat kell emeljenek.

Csak a legkisebb vállalkozások jogosultak továbbra is kedvezményes áron energiához jutni

Fotó: 123rf.com

A portofolio.hu elemzése szerint ugyanakkor a magáningatlanokba bejelentett kiscégekkel nem foglalkozik a rendelet, „így azoknál továbbra is változatlanul lehet folytatni a tevékenységet, mert úgyis a magánszemély számára jön a rezsicsökkentett áron a számla, ahogy eddig is, és abból látja el a cég számára (esetleg) felmerülő energiaigényeket".

Ugyanakkor jönnek a retorziók is, Turay Diána, a Könyvelő-Net társalapítója a napi.hu portálnak megerősítette, hogy a jelenlegi jogszabály hatálya alá jóval kevesebb vállalkozás tartozik, hiszen azok a cégek, amelyeknek éves bevétele 2 millió euró (800 millió forint) és 4 milliárd forint között van, többé már nem kedvezményezettek.

„Ha a szolgáltatási szerződést a vállalkozás nevére kötötték, akkor nincsen kiskapu: a szolgáltató bármikor jogosult ellenőrizni a jogosultságot és akik nem felelnek meg a jogszabály kritériumainak és továbbra is hatósági áron vásárolnák az áramot és a földgázt, komoly szankciókra számíthatnak. Ha nem nyilatkoznak július 1-jéig a szolgáltató felé, és kiderül, hogy jogtalanul veszik igénybe a hatósági díjas áramot, vagy gázt, akkor az adott hónapra vonatkozó átlagos piaci ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási egységár ötszörösének megfelelő egységáron számolnak el. Nem csak magasabb árat fizetnek, hanem azt is kockáztatják, hogy lekapcsolják a szolgáltatást" – mondta.