Csaknem tízezer látogatója volt eddig a magyar pavilonnak Dubajban

Forrás: MTI

 2021. október 05. 18:38

Csaknem tízezren látogattak el a nyitás utáni első napokban a dubaji világkiállítás magyar pavilonjába – mondta el a közmédiának kedden Dubajban Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője.

"A magyar pavilon több szempontból is különleges a világ országainak 192 pavilonja között. Eleve az a tény, hogy a magyar pavilont fából építettük nagy különlegesség" – magyarázta az Expo 2020 Magyarország vezetője, kifejtve, hogy a Perzsa-öböl térségében ez az első ekkora méretben épült, faszerkezetes építmény.

Tóth Andrea kiemelte, hogy a pavilon tartalmi elemei, különleges, digitális technológiával megvalósított kiállítása miatt is népszerű a látogatók körében.A pavilon Magyarország ásvány-, gyógy- és termálvizeit mutatja be, és építészetileg a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre és az általa létrehozott organikus építészet szellemiségét idézi meg. Úgynevezett száraz technológiával, egyetlen csepp víz felhasználása nélkül építették magyar ácsok.

A magyar pavilon Makovecz Imre szellemiségét idézi meg

Fotó: mtu.gov.hu

Pintér Károly executive chef, a pavilon konyhájának vezetője elmondta, hogy kihívást jelentett a magyar konyha ízeinek előállításához megfelelő hozzávalók beszerzése, de sikerült olyan menüsort összeállítani, amely híven tükrözi a magyar gasztronómiát. Szerepel az étlapon gulyásleves, madártej, rigójancsi, töltött káposzta és kacsacomb is.

„Az elsődleges szempont az volt, hogy Magyarország tradicionális ételeit bemutassuk, és természetesen kicsit igazodnunk kellett az itteni körülményekhez. Tehát sertéshúst nem tudunk használni, alkoholt nem tudunk használni az ételekhez, de ettől függetlenül mindenképpen szerettük volna bemutatni azokat a jellegzetes, tradicionális ételeket, amiket nálunk, Magyarországon rendszeresen fogyasztunk” – emelte ki Pintér.

A dubaji világkiállítás 2022. március végéig látogatható. A belépéshez a koronavírus-járvány miatt oltási igazolás vagy friss PCR-teszt szükséges.