Nemzetközi csúcsvezető érkezik a Visit Hungary élére – interjú Csendes Olivérrel

Forrás: turizmus.com

 2024. május 08. 12:06

Az Österreich Werbungtól (ÖW) igazolt vezetőt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Csendes Olivér, az ÖW innovációs igazgatójaként kevesebb mint két év alatt jelentős eredményeket ért el az osztrák szövetségi turizmusrendszer fejlesztésében.

Csendes Olivér júliustól az országmárka alakításáért, valamint Magyarország turisztikai imázsépítéséért és a forgalomösztönzésért felel a teljes körű marketing- és sales tevékenységet ellátó Visit Hungary vezérigazgatójaként. Lapunk interjút készített az új vezetővel.

Úgy tudjuk, jövendő munkatársainak már hivatalosan is bemutatták, bár csak július 1-jével veszi át a Visit Hungary vezetését. Hogyan sikerült átcsábítani az Österreich Werbungtól?

Egy ilyen megtisztelő felkérés elfogadásakor mindannyiunknak van egy személyes miértje. Miután diplomata családban nevelkedtem, a gyermekkoromat édesapám külföldi állomáshelyein töltöttem, külföldi iskolákban tanultam, viszont egész életemben példa volt előttem, hogy édesapám külkereskedelmi szakemberként hogyan dolgozott Magyarországért. Ezért az, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség felkérésére most lehetőségem nyílik a magyar turisztikai ágazat proaktív továbbfejlesztésére, hatalmas megtiszteltetés és hatalmas motiváció számomra. Egy ilyen lehetőségre csak igent mondhattam.

Az Österreich Werbung innovációs vezetőjeként is csodálattal néztem azt az egyedülálló adatvagyont, ami a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) révén az itteni kollégák rendelkezésére áll, tehát már az rendkívül vonzó volt önmagában, hogy az Európában is egyedülálló adatbázisra építkező turizmusmarketing-szervezethez csatlakozhatok. Az, hogy ráadásul a Visit Hungary vezetését bízták rám, egyúttal szakmai pályafutásom új csúcsát is jelenti.

Csendes Olivér júliustól veszi át a Visit Hungary vezetését

Fotó: saját fotó

Ön közelről látta, mit és hogyan csinálnak az osztrák „sógorok". Mi az a hozzáadott érték, amelyet mint az „osztrák Visit Hungary" korábbi innovációs területért felelős vezetője, hozzá tud majd tenni a magyar nemzeti marketingszervezet még sikeresebb működéséhez?

Az utóbbi években soha nem látott átalakulások sora jellemzi az iparágat. Emiatt a turizmus szereplőinek egy új tanulási, alkalmazkodási sebességre kell kapcsolnia. Minél gyorsabban változnak körülöttünk a dolgok, annál gyorsabban kell tanulnunk. Viszont ez azt is jelenti ‒ és ez a jó hír ‒, hogy ennek következtében folyamatos átalakulásban vannak a piaci erőviszonyok is. Ilyenkor lehet versenyelőnyt és piaci részesedést is építeni. Magyarország mindig is képes volt arra, hogy átugorjon fejlődési fázisokat, és ez az, amit szeretnénk a turizmusban megvalósítani.

De nem megkerülve a kérdését: úgy vélem, az MTÜ a szinte teljes turizmust lefedő adatvagyona révén máris versenyelőnyben van, az osztrák kollégák is sok szempontból úttörőnek tartják a magyarországi turisztikai adatközpont működését. Emellett az MTÜ az NTAK mellett is olyan további adatkinccsel rendelkezik, amelynek kiaknázásában, sőt termővé fordításában a gazdaság egyéb területein hálózatépítésben, illetve az ÖW-nél a digitális innovációk felhasználása terén szerzett tapasztalataimmal, úgy vélem, hasznos lehetek.

Ha egy területet kellene kiemelni, amelyre kiemelten fog koncentrálni, mi lenne az?

Egyszerű: sales, sales, sales. Guller Zoltán elnök úrtól azt a feladatot kaptam, hogy a nemzetközi benchmarkokat figyelembe véve folytassam a munkát a Visit Hungary élén. Célom tehát az, hogy sikeres csapatmunkával és növekedési szemlélettel tovább erősítsük a Visit Hungary működését, hogy ezzel Európa vezető turizmusmarketing-szervezetévé váljon. Vezetésem alatt kiemelt figyelmet fordítunk majd a visszamérhetőségre, és ami legalább ilyen fontos, egy kiválóságra törekvő, folyamatosan fejlődő szervezet kialakítására.

 

PÁLYAFUTÁS

Csendes Olivér tanulmányait a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte 2000 és 2005 között, majd 2017-ben kitüntetéssel szerzett Executive MBA diplomát az Oxfordi Egyetemen. Pályája során elsősorban innovációs és stratégiai tanácsadással, technológiai és startup vállalkozásokkal, illetve ökoszisztéma-építéssel foglalkozott.

Csendes Olivér

Fotó: saját kép

2022 januárjában kérték fel az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatójának. Az új Innovációs Egységet felépítő vezetőként megalkotta az ÖW innovációs és fenntarthatósági stratégiáját, valamint megalapozta annak innovációs és digitalizációs platformstratégiáját. Kezdeményezte továbbá egy, a keresztágazati adatcserét és a fenntartható desztinációfejlesztést lehetővé tévő decentralizált adatökoszisztéma kialakítását. Az osztrák turizmusban bevezetett adatvezérelt, fenntartható innovációi eredményeként szorosabb együttműködés alakult ki az ÖW és a szövetségi tartományok, valamint a desztinációk között. Az ő kezdeményezéséra jött létre a Change Tourism Austria közösségi platform, és kamatoztatta szaktudását az Európiai Turisztikai Adattér kialakításában is.