Csökkent a cafetéria népszerűsége a KKV-k körében

Forrás: mmonline.hu

 2016. augusztus 28. 11:25

A KKV-k csaknem kétharmada nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit a következő egy évben, átmeneti javulás után a második fél évben folytatódott a csökkenő trend, amellyel mélypontot ért el a cafeteriát tervező cégek aránya - derül ki a K&H kkv-bizalmi index adataiból.

Az új cafeteria-rendszer tervének tavaszi bejelentésekor készült felmérés eredménye szerint a következő egy évben a kkv-k 37 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával, ami az elmúlt tizenkét év legalacsonyabb aránya - Idézi a K&H az MTI-hez eljuttatott közleményét az mmonline.hu.

Az adótörvények módosítása miatt a vállalkozások már most elkezdték újragondolni cafeteria-rendszerüket. Az első helyen továbbra is az Erzsébet-utalvány, a másodikon pedig a munkába járás költségeinek térítése áll, de mindkét elem népszerűsége jelentősen visszaesett, 25-ről 18 százalékra, illetve 18-ról 10 százalékra.

A pénzbeli jutalom a harmadik helyre lépett elő a juttatások között. A közlemény szerint ez összefügg a jövő évi adóváltozásokkal, amelyek szerint évi százezer forintot lehet majd nyújtani a munkavállalónak kedvező adóteherrel, miközben az Erzsébet-utalvány és a közlekedési hozzájárulás kikerül a béren kívüli juttatások köréből.

A közlekedési költségtérítés népszerűsége gyakorlatilag nyolc éve folyamatosan csökken, 2017-től ráadásul a helyi utazási bérlet - az Erzsébet-utalványhoz hasonlóan - az egyes meghatározott juttatások körébe fog tartozni, 49,98 százalékos közteherrel. Az üzemanyag-támogatás azonban továbbra is béren kívüli juttatás marad, mértéke jövőre 9-ről 15 forintra emelkedik kilométerenként.

A K&H szerint a különböző méretű cégek általában nagyon eltérő arányban alkalmaznak cafeteriát, most azonban viszonylag egységes képet mutat a szektor. A mikrovállalkozások harmada, a kis- és középvállalkozások 40 százaléka kalkulál béren kívüli juttatással.

Régiós szinten viszont jelentős az eltérés. Nyugat-Dunántúlon a legkedvezőbb a helyzet, itt a cégek több mint fele, 53 százaléka tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit. Ezzel szemben a fővárosban dolgozóknak 30, a Pest megyében dolgozóknak pedig 31 százaléka számíthat ilyen jellegű bérkiegészítésre.

Szektorok szerinti bontásban csak az ipari, építőipari cégek számolnak az átlagnál magasabb arányban, 45 százalékban cafeteriával - olvasható az MTI beszámolójában.