Ezer alá csökkent a turizmus-vendéglátás szakra felvettek száma

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. július 22. 14:57

A turizmus-vendéglátás ágazatban tapasztalható munkaerőhiány miatt a szakma egyik legnagyobb kihívása az utánpótlás. Utánanéztünk, hogy 2022 őszén melyik intézményben hányan kezdhetik meg turizmus-vendéglátás alapképzésen tanulmányaikat.

A felvi.hu adatai alapján 2022-ben összesen 99 190-en felvételiztek a felsőoktatási intézményekbe, közülük 73 805 embert vettek fel. A turizmus-vendéglátás képzést választó hallgatók száma idén tovább csökkent, ebben a szakemberek szerint közrejátszhat az is, hogy a koronavírus-járvány leginkább ezt a szektort sújtotta, ami kevésbé teszi vonzóvá a szakmát a fiatalok számára.A ponthatárokat csütörtök este hirdették ki, a legnépszerűbb képzési területek az első helyes jelentkezések alapján a gazdaságtudományok (22%), a bölcsészettudomány (12%), a műszaki (11%), a pedagógusképzés (9%), az orvos- és egészségtudomány (9%), és az informatika (8%) voltak. A legnépszerűbb szakok között a gazdálkodás és menedzsment (5097), illetve a pszichológia (4345) vezet. A turizmus-vendéglátás a 10. helyet szerezte meg, mindösszesen 1439-en jelölték meg első helyen a képzést. A legtöbb helyen, köztük a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) 400 ponttól már be lehetett kerülni a magyar nyelvű, állami ösztöndíjas képzésre, de például a Pannon Egyetem angol nyelvű turizmus-vendéglátás szakához 430 pontot kellett elérni a jelentkezőknek. Az önköltséges képzések esetében viszont sok helyen már a rendeletileg megszabott 280 minimumponthatár is elegendő volt a bejutáshoz.

felvi

A 10 legnépszerűbb szak az első helyes jelentkezők száma alapján, a turizmus-vendéglátás a 10.

Fotó: Oktatási Hivatal

Az, hogy a szakma mennyit veszített vonzerejéből, tisztán látható a statisztikákból: míg a pandémia előtt, 2018-ban 4990, 2019-ben pedig 5584 ember felvételizett turizmus-vendéglátás szakra, az utóbbi három felvételi időszakban fokozatosan csökken a jelentkezők száma. 2020-ban már csak 4399-en jelölték meg a turizmus-vendéglátást, ebből 2063-an első helyen, 2021-ben 3392 fő adott be felvételi kérelmet (1586 első helyen), idén pedig mindössze 3096-an (1439-en első helyen) jelentkeztek a kínált turizmus-vendéglátás képzésekre.

A felvettek száma is fokozatosan csökkent, idén összesen 944 hallgató kezdheti meg turizmus-vendéglátás képzésen a tanulmányait, míg tavaly és tavaly előtt több mint 1000, 2019-ben pedig 1794 hallgatót vettek fel a szakra.Idén országszerte 16 intézményben indul el valamilyen formában a szakmai képzés. Az intézményekre lebontott statisztikákból kiderül, hogy a legtöbben a Budapesti Gazdasági Egyetemen jelölték meg a turizmus-vendéglátás képzést és oda is vették fel a legtöbb jelentkezőt. A BGE KVIK-en több formában, nappali, levelező, állami ösztöndíjas, költségtérítéses és idegen nyelvű képzés is indul majd, és összesen 497-en kezdhetik meg az intézményben turizmus-vendéglátás szakon a tanulmányaikat.

A Debreceni Egyetemen 63-an kezdhetik ősztől a szakot, a Szegedi Tudományegyetemen 65-en, a Pécsi Tudományegyetemen 52-en, a győri Széchenyi István Egyetemen 49-en, így ez a négy intézmény fért még bele a top5-be.

Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény a Városligetben július 21-én. Ekkor hozták nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Fotó: MTI / Kovács Anikó

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 47-en, a Kodolányi János Egyetemen 43-an, a Pannon Egyetemen 39-en, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen és a Miskolci Egyetemen 21-en, az Edutuson, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen (Eger) és a Soproni Egyetemen 11-en, az ELTE-n 8-an, a Nyíregyházi Egyetemen 5-en kezdhetik meg tanulmányaikat a szakon, a listát pedig a Tokalj-Hegyalja Egyetem zárja, ahova mindössze 1 főt vettek fel turizmus-vendéglátás alapképzésre, levelező szakra.

Az egyes intézmények turizmus-vendéglátást szakának felvételi ponthatárai itt érhetők el.