Csökkent, de még mindig jelentős a rosszul fizetett munkahelyek száma Németországban

Forrás: turizmus.com

 2024. február 15. 14:47

Csökkent az alacsony bérű (nem teljes szociális biztosítással járó) munkahelyek aránya Németországban. A 2023 áprilisi adatok alapján mintegy 6,4 millió munkavállaló dolgozott alacsony bérekkel, ami 1,1 millióval kevesebb, mint az előző évben.

Ez az arány az összes munkahelyen belül 16%-ra csökkent a korábbi 19%-ról. A 2022-es minimálbér-emelés részben megmagyarázza ezt a csökkenést, akkor a korábbi 9,82 euróról 12,00 euróra emelték azt - derül ki a Kronen Zeitung cikkéből, amelyet a VIMOSZ hírlevele szemlézett.

A vendéglátóiparban különösen nagy az alacsony bérű munkahelyek aránya: 2023 áprilisában valamivel több, mint minden második munkaviszony érintett volt.

A javuló tendencia ellenére a vendéglátásban dolgozók több mint fele még mindig az átlagosnál alacsonyabb bérekért dolgozik Németországban

Fotó: 123rf.com

A legkevésbé alacsony bérű szektorok a közigazgatás, a pénzügy és biztosítás, az információ és kommunikáció, valamint a vízügy, hulladékkezelés és környezetvédelem területei voltak.

A nők körében magasabb az alacsony bérű munkahelyek aránya, mint a férfiaknál, bár mindkét nem esetében csökkent az arány az előző évhez képest.

Az alacsony bérű állások közé minden olyan munkaviszony beletartozik, ahol az órabér mediánja kétharmadánál kevesebbet fizetnek. Ez a szám 2023 áprilisában 13,04 euró volt.