Csökkent, de továbbra is jelentős Magyarország turisztikai árelőnye

Forrás: turizmus.com

 2017. május 15. 15:49

Mostantól elérhető a nyaralások tervezéséhez praktikus információkat tartalmazó legfrissebb Bank Austria elemzés, amely megmutatja, hogy mennyit ér az osztrákok eurója a népszerű nyaralóhelyeken – tájékoztatta szerkesztőségünket az ausztriai GD Consulting tanácsadó cég ügyvezetője, Kovács Balázs.

Az "Urlaubseuro" elnevezésű listát idén Törökország vezeti, ahol 100 Ausztriában megkeresett euró 172 eurónak felel meg. Szorosan Törökországot követően a lista második helyén Magyarország áll, ahol – a tavalyihoz képest minimális csökkenéssel – 170 eurós értéket mutat az indikátor. Szintén kedvező az osztrák turistáknak Horvátország, Szlovénia és Görögország felkeresése, ahol az euró értéke 142, 126 és 121-nek felel meg a bank fogyasztói-kosárszámítása alapján. Ez utóbbi országcsoportnál stabilitást, a tavalyi értékkel megegyező vásárlóerőt mutat az Urlaubseuro.

Az elemzésből megtudható az is, hogy a Brexit hatására az Egyesült Királyság, – mint turisztikai desztináció – ár-érték aránya az egy évvel korábbi értékhez képest további 7 százalékkal felértékelődött, itt most 105-öt ér 100 euró. Utoljára 2008-ban volt az osztrákok számára ennyire kedvező a nyaralás az Egyesült Királyságban, mint a leértékelődő fontnak köszönhetően idén. A távolabbi desztinációk vonatkozásában újdonság, hogy az USA-ban tervezett nyaralás az euró-dollár árfolyam alakulása miatt 15 év után először kedvezőtlenebb, mintha a nyaralásra szánt pénzt Ausztriában költenék el az osztrákok. A legdrágább úti cél, továbbra is Svájc, ahol a turista szempontjából 100 euró csupán 62 euróval egyenértékű.

 

 

A Bank Austria elemzése mellett több piackutató egybehangzó felmérése alapján az osztrákok utazási hajlandóságát tekintve 2017-ben továbbra is töretlenül optimista a piaci hangulat. „Magyarország továbbra is kedvelt, biztonságosan és könnyen elérhető vendégszerető országként jellemezhető az osztrák turisták többsége számára” – zárul a GD Consulting közleménye. A Bank Austria idei teljes Urlaubseuro-jelentése elérhető innen: https://www.bankaustria.at/files/2017-05-12_UrlaubsEuro_Sommer_2017.pdf, illetve további információ Kovács Balázstól: kb@good-deal.at.