Csökkentették a tervezett kongresszusi központ büdzséjét

Forrás: Napi.hu

 2018. június 26. 13:16

A kormány az új budapesti konferenciaközpont büdzséjéből 4,3 milliárd forintot átcsoportosított a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programhoz.

A költségvetési átcsoportosítással kapcsolatos 1289/2018 (VI. 25.) számú Kormányhatározat június 25-én jelent meg.

A kormányzat hosszú évek óta formálja egy új, budapesti, nagy befogadóképességű kongresszusi központ terveit. Az elmúlt években széles körű szakmai egyeztetést is folytattak a mértékadó turisztikai szervezetekkel. A pesti Duna-parton, a Művészetek Palotája melletti 1,1 hektáros területen felépíteni tervezett komplexumban a 4100 férőhelyes plenáris terem mellett 3 nagyobb terem (700–2100 fős kapacitással) és 60 kisebb (50 fős kapacitású) kisterem is lenne. Ezenkívül 16 ezer négyzetméteres kiállítási területet, 2 mozgólépcsőt, parkolót 450-500 autóra, és egy akár 1000 fős fogadásokra alkalmas, zöld tetőteraszt is terveztek, fantasztikus panorámával.

Az új budapesti kongresszusi központ látványterve 2016 februárjából

Fotó: turizmus.com

A jogerős építési engedélyt 2017 augusztusában adták ki - mint arról korábban beszámoltunk. A következő lépés a kivitelezési tervek elkészítése lett volna, majd le kellett volna folytatni a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. Az építkezés elindulását akkor 2018-ra tervezték.

A mostani hírre reagálva Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerkesztőségünknek elmondta: az MSZÉSZ a citált kormányhatározat ellenére változatlanul bízik az új, nagy befogadó képességű konferenciaközpont mielőbbi megvalósításában, mert az elengedhetetlen a budapesti szállodakapacitás megfelelő töltéséhez, illetve a MICE piac fellendítéséhez.

Kapcsolódó cikkek