Tíz napra csökkenthetik a karanténkötelezettséget az EU-ban

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 05. 10:35

Enyhíthetik a koronavírus-világjárvány miatt kockázatosnak minősített országból hazatérők karanténkötelezettségét az Európai Unióban a tagországok egészségügyi minisztereinek pénteki tanácskozásán elfogadott megállapodás szerint.

Az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kormány egészségügyi minisztériumának közleménye szerint a videokonferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a kockázatos területről, országból EU-tagállamba belépőket legkevesebb 10 napra karanténra kell kötelezni. Negatív koronavírusteszttel "még tovább csökkenthető a karantén ideje" – áll a közleményben.

A huszonhetek körében elterjedt szabályozás szerint 14 napra kell karanténba vonulni a fertőzés fokozott kockázatával sújtott régiókból és országokból hazatérőknek. A miniszteri tanácsban kialakult egyetértés alapján ez az idő csökkenthető 10 napra. A karantén jelenleg is megszüntethető negatív teszttel, de az első tesztet rendszerint csak a karantén ötödik napjának elteltével szabad elvégeztetni.

Németországban a karantén időtartamának meghatározása a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok hatásköre. Jens Spahn szövetségi egyészségügyi miniszter az EU-s kollégákkal folytatott megbeszélés után tartott tájékoztatóján elmondta, igyekszik elérni a tartományi kollégáknál, hogy országosan egységes szabályozás alakuljon ki. Mint mondta, nem az a kérdés, hogy valamely megoldás helyes vagy helytelen, mert nemcsak a 10 vagy a 14, hanem akár a 20 napig tartó karantén mellett is fel lehet sorakoztatni érveket.

A karanténkötelezettségnél az egészségügyi tényezők mellett a gazdasági és társadalmi hatásokat is mérlegelni kell

Fotó: 123rf.com

Az biztos, hogy minél hosszabb ideig tartózkodik a többi embertől elzárva egy fertőzésgyanús személy, annál nagyobb valószínűséggel lehet kiszűrni a fertőzötteket és megelőzni a kórokozó továbbterjedését. Viszont az egészségügyi tényezők mellett a gazdasági és társadalmi hatásokat is mérlegelni kell.

A miniszter ismertette a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) számításait, amely szerint a kockázatos területekről tünetmentesen hazatérőkre vonatkozó 14 napos karanténkötelezettség esetén száz fertőzött közül kettőt nem szűr ki a járványvédelmi intézményrendszer, 10 napos karantén esetén pedig négyet.