Debrecen és Miskolc rendezi 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat

Forrás: turizmus.com

 2018. április 23. 10:19

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Közgyűlésén jelentették be, hogy indulhat a 2024-es Debrecen-Miskolci Európai Egyetemi Játékok szervezése.

Megérkezett az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságától a hivatalos értesítés a 2024-ben Debrecenben és Miskolcon rendezendő Európai Egyetemi Játékok rendezési jogának elnyeréséről.

Kósa Lajos miniszter, a pályázati bizottság elnökeként óriási sikernek értékelte, hogy Debrecen és Miskolc rendezheti minden idők legnagyobb magyarországi diáksporteseményét, az Európai Egyetemi Játékokat.

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Pályázati Bizottság elnöke tájékoztatta a Közgyűlésen résztvevőket a kormányzat elkötelezettségéről. Beszédében kiemelte, hogy a kormány egyik legutolsó 1050/2018 számú határozatában támogatta a pályázat benyújtását, a pályázati licence díjra 250 000 eurót, illetve a pályázati feladatokra 18 millió forint támogatást határozott meg.

Az MEFS, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, Debrecen és Miskolc városa, valamint az EMMI együttműködésében előterjesztés készül a kormány részére az előttük álló feladatokról, az előkészítési és megvalósítási költségekről.

Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy 1965, a Budapesti Universiade megrendezése óta majd 60 évvel minden idők legnagyobb multisporteseményét fogja Magyarország megrendezni az egyetemi sport keretei között.

Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára a madridi delegáció vezetőjeként kiemelte, hogy az öt intézmény (Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Debrecen Megyei Jogú Város, Miskolc Megyei Jogú Város és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség) összefogásban hozta létre ezt a nyertes pályázatot, melynek eredményeképpen 2024-ben 40 ország, 20 sportág, 500 egyetem, 6000 résztvevője lesz várhatóan a Miskolcon és Debrecenben megrendezendő Európai Egyetemi Játékoknak.

A magyar felsőoktatás számára a nemzetközi ismertség növelése tovább javítja az egyetemeink presztízsét, ami többek között növeli a külföldi hallgatók létszámát is.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem készen áll az EEJ megrendezésére. Ennek előkészületeként 2016-ban sikeresen rendezte meg a Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot és a 2017-es Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnokságát. Miskolc nemcsak szervezésben, de infrastruktúrában is nagyot fejlődött, hiszen 2016-ban megépítette az Atlétikai Centrumot, 2017-ben elnyerte Magyarország legszebb Campusa díjat, és tavaly pedig felújította a Sportcsarnokot, hogy méltó helyszínei legyenek az EEJ-nek.

Az idén két egyetemi világbajnokságot rendeznek Magyarországon: júliusban a Ludovikán öttusában, augusztusban Szolnokon kajak-kenuban.