Desztinációmarketing veszprémi mintával

Forrás: turizmus.com

 2020. június 05. 13:09

Manapság már nem elegendő csupán a zöld szó használata a városmarketingben. Egy komplex, jól átgondolt, hosszú távú zöld stratégia kialakítása szükséges, mely minőségközpontú gondolkodást tükröz.

Ehhez a különböző zöld tematikájú rendezvények megvalósítása is hozzájárulhat. A Turizmus Bulletin 2020/1 számában megjelent „A Virágos Magyarország és az Entente Florale Europeverseny szerepe a desztinációmarketingben – Veszprém esettanulmánya” című tanulmányban Lőrincz Katalin, Kruppa-Jakab Éva az említett rendezvények desztinációmarketingre és városimázsra gyakorolt hatásait vizsgálja.

A természetben töltött idő egyre inkább felértékelődik, főként városi környezetben, ahol a lakosság gyakran keresi fel a lakóhely zöld területeit rekreációs célból.

Számos desztináció épít turizmusmarketingjében az egyedi kertek, parkok hangsúlyozására, mely versenyképesebbé és izgalmasabbá teheti a várost (pl. New York – Central Park). 2017-ben Veszprém elnyerte a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny fődíját, mely lehetőséget kínált a zöld tematikájú rendezvények városimázsra gyakorolt hatásainak elemzésére Veszprém város esettanulmányán keresztül.

A tanulmány abból indul ki, hogy 2017-ben Veszprém elnyerte a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny fődíját

Fotó: pixabay

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a versenyen elért sikerek elsősorban a szakértők körében vívott ki elismerést, így annak városimázsra gyakorolt hatása kevésbé mérhető. Ugyanakkor érdemes hangsúlyozni, hogy a nemzetközi elismerésnek országosan és nemzetközi szinten is lehet imázsépítő hatása, amennyiben az eredményt egy megfelelő kommunikációs stratégiával támogatják meg.

A tanulmány egy olyan fenntartható városi imázsra épülő marketingstratégia kialakítását hangsúlyozza, mely a helyi médiára és a helyi lakosságra fókuszál.

Az eredmények alapján Veszprém a rangos európai díjakat eddig kevésbé használta fel a desztinációmarketingjében, melynek oka egyrészt egy jóval ismertebb cím elnyerésének kommunikációja (Európa Kulturális Fővárosa 2023), ugyanakkor a későbbiekben érdemes lehet a zöld város imázs hangsúlyosabb megjelenítése a város marketingtevékenységeiben.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.