Innovatív ötleteket dobtak be az egyetemisták

Forrás: turizmus.com

 2019. február 24. 11:05

Inspiráló délutánt tölthettek el az érdeklődők 10 csapatnyi egyetemista társaságában a Hungexpón, az Utazás 2019 keretében megrendezett Diák Szakmai Napon. Nyitóelőadásként Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke mutatta be az EU új, Next Tourism Generation elnevezésű projektjét.

A folyamatos munkaerő problémák, a technológia és a digitalizáció hatásai, az átalakuló gazdálkodási környezet nemzetközi szinten is napirenden tartja a feltörekvő új generációk, illetve az őket foglalkoztatni kívánó munkáltatók felkészítését a következő évtizedekre. Részben ez a cél lebegett az EU előtt, amikor elindította új kezdeményezését, első körben a turizmus területen, amely az egyik leginkább érintett ágazat.

Gál Pál Zoltán

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

A nemzetközi projektben 8 ország 14 partnere vesz részt, hazánkat a VIMOSZ és a Soproni Egyetem Megújuló Tudásközpont képviseli. Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke elmondta: az EU 4 millió eurót költ a projektre,  amely nemcsak a jelenlegi helyzetet térképezi fel, de javaslatokat is tesz. A cél arra megoldást találni, hogyan lehet a fiatalokat visszahozni az ágazatba, illetve meghatározni, milyen kompetenciákkal kell, hogy rendelkezzenek. A fókusz a zöld szempontokon, a humán erőforráson és a digitális készségfejlesztésen lesz. Már a vége felé közelednek a megalapozó kutatások, amit majd egy komplex tananyag kifejlesztése követ. A tesztidőszak ősszel indulhat.

Az új generáció újfajta szemléletmódjáról az előadást követően közvetlenül is ízelítőt kaphattak a jelenlévők: a Diák Szakmai Nap keretében 5 egyetem (Budapesti Corvinus Egyetem, Kodolányi János Egyetem, Metropolitan Egyetem, Miskolci Egyetem, Pannon Egyetem) 10 csapata prezentálta versenyprojektjét 10-10 percben. A témákat a szervezők adták meg előzetesen, ezek közül választhattak a diákok.

A Diák Szakmai Nap résztvevői a 25-ös pavilonban

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

A legnépszerűbb az overtourism Budapesten tapasztalható jelei és a Budapest Kártya megújítása voltak, de volt csapat, amely a Neckermannban végzett mystery shopping alapján tett javaslatot a szolgáltatás fejlesztésére, és volt, amely az Utazás kiállítás megújítását vázolta fel.

A verseny zsűrijében szerkesztőségünk is jelen volt. Kollégánk tapasztalatai alapján elmondható: csupa innovatív, jól összeállított, szellemes, friss előadásnak lehettek hallgatói a jelenlévők. Ráadásul tele voltak rengeteg életszerű, jól megvalósítható konkrét javaslattal is.

A végeredmény a következőképpen alakult:

1. helyezett: Metropolitan Egyetem (Utazás Kiállítás megújítása)

2. helyezett: Miskolci Egyetem (Neckermann esettanulmány)

3. helyezett: Pannon Egyetem (Budapest Kártya megújítása)

4. helyezett: Kodolányi János Egyetem (Budapest Kártya megújítása)