Dinamikus árazás kell a vidéki szállodákban is

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. május 08. 14:46

Szűk körű sajtóbeszélgetést tartott a Google Magyarország, amelyen Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója az NTAK-ról, Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője a várható piaci tendenciákról beszélt.

Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője előadásában azt a véleményét fejtette ki, hogy a magyarországi turizmus nem fog tudni az elvárt ütemben növekedni minőségi szálláshelyek, komplex programcsomagok és élményt nyújtó, autentikus attrakciók fejlesztése nélkül. Elmondta azt is, hogy a szállodai vendégéjszakák számának növekedése mellett évek óta csökkenő a növekedés üteme. Előbb-utóbb stagnáló keresletre is számítanunk kell.

Véleménye szerint a budapesti dominancia a külföldi kereslet lassulása miatt várhatóan csökkenni fog. Vidéken a külföldi kereslet fejlődése nem tudott azonos pályán mozogni a belföldivel, két-három éven belül itt is jöhet stagnálás.

A legfőbb problémát abban látja, hogy még mindig alacsony az egy főre jutó szállásdíjbevétel. A vidéki szálláshelyek 50 százaléka csak mostanában kezdett el gondolkodni azon, hogy dinamikusan árazzon. A budapesti szállodák ezt már 2012 óta megteszik, ami már fejlesztésekben is elkezdett lecsapódni. Ha azonban a vidéki szálláshelyeken marad a mai árszínvonal, illetve a mai minőség, nem várható belföldi bővülés sem.

A Szallas.hu 2019-ben a vendégéjszaka-szám legfeljebb 1-3%-os, és a szállásdíj-bevételek max. 12%-os  növekedésére számít.

 

Naprakész adatok július 1-jétől

Szabó Áron szerint az MTÜ törekszik a turisztikai szektor folyamatos digitalizációjára, amit a versenyképesség egyik elengedhetetlen feltételének tart. Amellett, hogy megújul az ügynökség hellohungary.hu és hellomagyarország.hu felülete, elindul a bor.hu oldal, valamint digitalizálják az Íztérképet  – többek között ezt a célt szolgálja a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetése is, amelyről az igazgató már sok helyen, köztük az MSZÉSZ budapesti és keleti régiójának ülésén is beszélt.

Mint a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója elmondta, bár felméréseik szerint az egyéb szálláshelyek csupán 8 százaléka használ szálláshelykezelő szoftvert, azért a legkisebb létesítmények mindennapjaiban is jelen van a digitalizáció, hiszen többségük szállásközvetítő weboldalakon keresztül is fogad vendégeket.

Az NTAK bevezetésével dinamikus, naprakész adatokhoz jut nemcsak a turizmusirányítás, hanem az egyes szálláshelyek is

Fotó: Turizmus.com

Az NTAK július 1-jével kezdődő bevezetésével dinamikus, naprakész adatokhoz jut nemcsak a turizmusirányítás, hanem az egyes szálláshelyek is, a foglalási adatokból pedig előrejelzések készítésére is lehetőség nyílik majd. Mint elmondta, az új digitális adatszolgáltatási rendszernek köszönhetően a teljes szektor forgalmi adatairól – többek között az egyéni, csoportos, szabadidős és üzleti szegmenseket illetően – tiszta képet fognak kapni. A KSH-adatokból ilyen felbontásban jelenleg nem lehet információt kinyerni.

Július 1-jéig mintegy ezer szállodának, október 1-jéig közel 1200 panziónak, 2020. január 1-jéig pedig mintegy 2300 kempingnek és üdülőháznak, valamint közel 41 ezer egyéb szálláshelynek kell regisztrálnia az NTAK rendszerébe. Különösen ez utóbbi tűnik soknak, mindenesetre Szabó Áron szerint biztató, hogy Horvátországban néhány évvel ezelőtt, a hasonló rendszer bevezetésekor egyszerre 220 ezer szolgáltatónak kellett regisztrálnia, mégsem voltak nagy fennakadások.

Az MTÜ országos edukációs roadshowt indított annak érdekében, hogy az új digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetése gördülékeny és zökkenőmentes legyen, ezenkívül edukációs kisfilmet is készít, amely majd segíteni fogja a regisztrációt. A legkisebb szálláshelyeknek (max. 8 szoba, 16 ágy) ingyenesen biztosított, "AzÉnVendégszobám" szoftvert pedig augusztusban mutatják be.

A Google keresési trendjeiről szóló cikk ITT található.