Dunai GeoTúra – fenntartható geoparkok

Forrás: turizmus.com

 2019. február 18. 11:47

Az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program társfinanszírozásával 2,5 éves időtartamú, mindösszesen 14 partner együttműködésén alapuló geoturisztikai projekt indult el 2017 januárjában.

Dunai GeoTúra Projektről február 14-én tartottak Veszprémben sajtótájékoztatót, melynek összefoglalóját a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére:

„A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében című projekt fő célkitűzései: innovatív geoturisztikai termékek kialakítása, földtani örökségünk újszerű bemutatása, közös marketing megvalósítása, illetve stratégia kidolgozása a turizmusból fakadó környezeti terhek kezelésére.

Tapasztalatok megosztásával, ún. pilot geoturisztikai termékek és új bemutatási módszerek fejlesztésével, tesztelésével igyekszünk elősegíteni a helyi lakosság bekapcsolódásának, illetve a geopark menedzsmentkapacitásának erősítését, ezáltal csökkentve a dunai és más EU-geoparkok közötti minőségi szakadékot.

A projektben részt vevő szakemberek

 

A projekt egyik legfontosabb eredménye a közös Dunai GeoTúra, melynek kialakítása során törekszünk a régiók közötti együttműködés erősítésére, valamint arra, hogy a létrehozott innovatív geoturisztikai termékek növeljék a geoparkok ismertségét és a látogatók számát. A Magyarországról irányított Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program a térség okos, fenntartható fejlődését kívánja elősegíteni, nagy hangsúlyt fektetve a társadalmilag is hasznos innovációs tevékenységekre és a környezetért és kultúráért felelős Duna régió kialakítására. A projekt teljes értéke közel 1,7 millió euró.

A projekt vezető partnere a szlovén Idrija UNESCO Globális Geopark (Idrija Örökség Központ). A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark (BBUGG) alapító és fenntartó szervezeteként vesz részt a projektben. A Duna vízgyűjtő területén fekvő országokból még számos UNESCO Globális Geopark működik közre: az osztrák Stájer Eisenwurzen, a horvát Papuk (Papuk Natúrpark), az osztrák-szlovén Karawanken-Karavanke (ARGE Geopark Karavanks) és a román Hátszeg-vidéki Geopark (Bukaresti Egyetem).

A projektpartnerek utolsó találkozójára és munkaértekezletére február 12-15. között került sor a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkban, Veszprémben

Fotó: Bakony és Balaton Kft.

A partnerek között találjuk még az UNESCO Globális Geopark elismerésre pályázó szerb Djerdap Geoparkot és a cseh Vas-hegység Geoparkot, illetve a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.-t (BBTDM), a szlovákiai Eperjesi Egyetemet és a Szlovén Köztársaság Természetvédelmi Intézetét. A projekttevékenységek magas minőségéhez három társult stratégiai partner is hozzájárul szakértelmével: a portugál Naturtejo és a finn Rokua UNESCO Globális Geopark (Naturtejo Turizmus Szervezet, Humanpolis Kft.), valamint az Európai és Globális Geopark Hálózat.

A projektpartnerek utolsó, 6. közös találkozójára és munkaértekezletére 2019. február 12-15. között került sor a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkban, Veszprémben.

A projekt fontos eleme a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely kiállító épületeinek átépítése, felújítása, és a belső kiállítás teljes, innovatív és látványos megújítása.

A Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvények felújítása, illetve a Káli-medencében található Hegyestűtől a Kopasz-hegyig egy új vulkanológiai tanösvény kialakítása már megtörtént. Mindezekhez kirándulásvezető füzet is készül.

A projekt 6., „Partnerség és Marketing” munkacsomagjáért a BfNPI a felelős partner. Hazai partnerünkkel, a BBTDM-mel szoros az együttműködés a Dunai GeoTúra útvonalainak összeállításában és a projekt marketingtevékenységének megvalósításában. A promóciós eszközök közül az infostandok saját tervezésű beszerzésnek, míg a tematikus digitális térkép a szlovákiai Eperjesi Egyetem szakembereivel közös fejlesztésnek tekinthetők.

A BfNPI 257.000 euró értékű projektrészét 85%-ban az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja, 15%-ot pedig a Magyar Állam biztosít nemzeti társfinanszírozás keretei között.”