Eddig 30 milliárd forintot igényeltek Széchenyi Turisztikai Kártyával

Forrás: turizmus.com

 2020. december 02. 10:30

A lehetőséggel elsősorban szálláshelyeket és vendéglátóhelyeket üzemeltető mikro-, kis-és középvállalkozások éltek.

November végéig több mint 30 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi Turisztikai Kártya Konstrukcióban összesen 777 vállalkozó – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Széchenyi Turisztikai Kártya szeptember 21. óta segíti az ágazati szereplők talpon maradását. Különlegessége, hogy rendkívül előnyös hitelkonstrukciót biztosít kifejezetten turisztikai vállalkozások számára, a Covid-járvány kedvezőtlen hatásainak mérséklésére.

A Széchenyi Kártya Program koordinálását végző KAVOSZ Zrt. kimutatásából kiderül: eddig a befogadott hitelkérelmek 61%-át mikro-, 32%-át kis-, 9%-át közepes vállalkozások nyújtották be. Az igényelt hitelösszeget vizsgálva a vállalkozásméret szerinti megoszlás 32-50-18%. A befogadott hitelkérelmek nagyságát tekintve a teljes igényelt összegből az éttermi, mozgó vendéglátás 34%-kal, a szállodai szolgáltatás 15%-kal részesedik, szintén kiemelkedő még az utazásszervezés 12%-kal. Őket az egyéb szárazföldi személyszállítás követi a sorban 10%-os részesedéssel.

„A Széchenyi Turisztikai Kártyával régóta várt termék vált elérhetővé, melynek életre hívása mögött széleskörű szakmai konszenzus állt. A legfontosabb most a munkahelyek védelme és a szakemberek pályán tartása, melyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség minden lehetséges eszközt megragad. Ilyen a Széchenyi Turisztikai Kártya is, amely szabad felhasználású folyószámlahitel, tehát ezt a forrást a turisztikai vállalkozások akár bér- vagy működési költségekre is fordíthatják” – fogalmazott a közleményben Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A hitelkérelmek egyharmadát vendéglátóhelyek nyújtották be

Fotó: 123rf

Fontos kiemelni, hogy a konstrukció kizárólag a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető, szabad felhasználású, és teljes egészében kamat- és költségmentes (a vállalkozásoknak csak a hitelhez kapcsolódó garantőrintézményi kezességvállalás nettó, támogatással csökkentett díját kell fizetniük). Az igényelhető összeg felső határa 250 millió forint, a programban rendelkezésre álló keretösszeg 100 milliárd forint. A hitel 1, 2 vagy 3 éves futamidőre igényelhető.

Az új hiteltermék a Széchenyi Kártya Program termékpalettáján, a KAVOSZ Zrt. koordinálása mellett érhető el. A vállalkozások hitelhez jutását ezen konstrukcióban a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása segíti. A vállalkozások a területi kereskedelmi és iparkamaráknál, a KAVOSZ Zrt. irodáiban, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél tudják igényelni a hitelt.

„A magyar turizmus-vendéglátás dinamikusan fejlődő ágazat, amely tavaly a hazai össztermék (GDP) 13 százalékát adta. A 400 ezer embert foglalkoztató ágazat azonban a koronavírus-járvány hatására óriási bajba került – jelentette ki Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. – Ezért a turisztikai vállalkozások megsegítése és a megfelelő mennyiségű és minőségű szolgáltató jelenlétének biztosítása stratégiai jelentőségű feladat a magyar turizmusban” – tette hozzá.