Egészségturisztikai termékek termékfejlesztési vizsgálata

Forrás: turizmus.com

 2018. december 03. 13:39

A Turizmus Bulletin legfrissebb, idei harmadik számában szereplő egyik tanulmányban publikálják a „Nyugat-Dunántúl Termálút” – egészségturisztikai termékek termékfejlesztési vizsgálatának eredményeit.

A „Nyugat-Dunántúl Termálút” – egészségturisztikai termékek termékfejlesztési vizsgálata című tanulmány szerzői Juhász Szabolcs, Kiss Kornélia, Kovács Edina, Michalkó Gábor és Sziva Ivett.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézet Turizmus Tanszékével együttműködve elemzést készített a „Nyugat-Dunántúl Termálút” egészségturisztikai termékeinek márkapozícionálási folyamatáról. Az elemzést megalapozó 2017. évi kutatás során szolgáltatói workshopok és kérdőíves felmérés keretében helyzetelemzésre és a kínálati oldali pozícionálásra került sor, továbbá a keresleti oldali márkaértékek feltárására vonatkozó további vizsgálatok tervezése történt meg. Jelen műhelytanulmányban az eredmények összegző bemutatását adják közre.

A térségi turisztikai termékek egymásra hatásával érdemes nem termék alapú megközelítést alkalmazni

Fotó: unsplash.com

A vizsgálatból kiderült, hogy a Nyugat-Dunántúl egészségturisztikai ernyőmárkájának megalkotása a jelenlegi fejlesztéspolitikai környezetben nem javasolt, a fürdők egyéni megközelítése helyett a térségi turisztikai termékek egymásra hatásával lehet nem termék alapú megközelítést alkalmazni. A fejlesztési térségek pozícionálása szempontjából a legjelentősebb kihívást a keresleti szegmensek élményígéretei közös nevezőjének megtalálása jelenti. A helyi szereplők négy szegmenst tudtak azonosítani a fürdőszolgáltatásokat igénybe vevők között: a wellness, a családos, a bel- és külföldi gyógyvendéget. A márkaértékeket illetően – a helyi szereplők véleménye szerint – a vizek általi megújulás bármilyen életszakaszban (1), a mozgás örömének biztosítása (kapcsolódva a vizek áramlásához) (2) és a feltöltődés (3) volt az a visszatérő gondolatsor, amellyel a szereplők láthatóan azonosulni tudtak, sőt a kapcsolódó színvilágot, logót is meg tudták rajzolni.

A teljes tanulmány letölthető IDE KATTINTVA.

A Turizmus Bulletint letöltheti INNEN.