Egy nagyszabású esemény hatása a rossz városimázsra

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 07. 16:10

A Turizmus Bulletin 2019/2-es számában megjelent tanulmány azt vizsgálja, hogyan tudták javítani a mexikói Juarez város imázsát Ferenc pápa 2016-os látogatása nyomán.

A tanulmány szerzői, Irigoyen Carlos Omar, Neulinger Ágnes és Molnár-Csomós Ilona szerint a mexikói Juarez városa több okból is ellenszenves helynek számított: a bűnözés, a gazdasági visszaesés és a barátságtalan turisztikai környezet jutott róla az emberek eszébe. A nemzetközi sajtó által kialakított negatív imázs még a határmenti lakosok számára is elkerülendővé tette a várost.

Mindezek arra ösztönözték Juarez vezetőit, hogy megkeressék annak a módját, hogyan tegyék vonzóbbá a várost a turisták és az ott lakók számára. Erre remek alkalmat teremtett Ferenc pápa 2016-os látogatása.

A szerzők tanulmányukban az elméleti áttekintés részeként bemutatják a városmarketing és városmárkázás fogalmait, majd az Anholt-féle városmárka hatszög segítségével értelmezik Juarez helyzetét.

A pápalátogatás szerepét online turisztikai oldalak és online médiatartalmak segítségével elemezték és megállapították:

az esemény médiafigyelme és pozitív üzenete megadta a lehetőséget a város megítélésének javítására, azonban a külső adottságok, a mélyben rejlő strukturális problémák nem tették lehetővé ennek kiaknázását.

A tanulmány letölthető IDE KATTINTVA.

A Turizmus Bulletin 2019/2-es száma LETÖLTHETŐ INNEN.