Egy tanulmány bemutatja, hogyan támogathatja a turizmus Ukrajnát

Forrás: turizmus.com

 2022. június 24. 17:33

A menekültek világhete alkalmából tették közre azt a tanulmányt, amely azt vizsgálja, milyen hatásai vannak a háborúnak Ukrajna és a környező országok turisztikai vállalkozásaira. A dokumentum tanácsokat ad arra nézve is, hogyan tudná a turisztikai szektor segíteni Ukrajnát és szomszédait.
A tanulmány címe "Tourism for Ukraine tourism: Key Actions the Tourism Industry Can Take To Support Ukraine and Neighbouring Countries" (Turizmus Ukrajna turizmusáért: A legfontosabb intézkedések, melyeket a turisztikai ágazat meghozhat Ukrajna és a szomszédos országok támogatása érdekében). A dokumentumot egy nemzetközi szervezetekből és a régió szakértőiből álló munkacsoport állította össze – számolt be róla a Travel Weekly.

A tanulmány célja, hogy a globális utazási ágazat és az utazók jobban megértsék a háború helyi – gyakran kis, családi vagy független – szolgáltatókra gyakorolt hatását, és tanácsokat adjon az ágazatban dolgozóknak a kihívások kezeléséhez szükséges intézkedésekre vonatkozóan.A dokumentum öt csoportot céloz meg: turisztikai vállalkozásokat, iparági szövetségeket, utazókat, egyetemeket és oktatási szervezeteket, valamint az utazási médiát és a tartalomgyártókat.

Az anyag a turisztikai ágazatra gyakorolt várható hosszú távú következményekre összpontosít, és felsorolja a turizmusban érintettek számára releváns intézkedéseket, majd az egyes iparági szegmensekre vonatkozó konkrét ajánlásokat tesz.

A javasolt intézkedések közé tartozik az ukrán tehetségek alkalmazása, a szomszédos országokba irányuló üdülések népszerűsítése és értékesítése, a régióból származó turisztikai vállalkozások számára képzés vagy rendezvényekhez való hozzáférés biztosítása, valamint a közösségi média csatornáinak használata az Ukrajna iránti szolidaritás kinyilvánítására.
Bár a tanulmány középpontjában Ukrajna áll, a dokumentum foglalkozik a szomszédos országok turizmusára gyakorolt hatásokkal is. Pontos magyar adatot ugyan nem emelnek ki, de kiderül, hogy Lengyelországban, ahová a legtöbb menekült érkezett, a külföldről oda irányuló utazásokat 30-40 százalékkal nagyobb arányban törölték, mint az általános. Ezért Lengyelország egy új turisztikai kampányt is indított, ami azt hangsúlyozza, hogy az ország biztonságos.

kiev_123rf

A dokumentum az ukrajnai háború turisztikai ágazatra gyakorolt várható hosszú távú következményeire összpontosít

Fotó: 123rf.com

Mariana Oleskiv, az ukrán állami turizmusfejlesztési ügynökség elnöke a tanulmánnyal kapcsolatban elmondta: "Eljön az új hajnal, és amikor ez bekövetkezik, felkészültnek kell lennünk. Ehhez szükségünk van az önök kedves szavaira, szakmai tanácsaikra és a turizmus fejlesztésével kapcsolatos tapasztalataikra." Rámutatott, hogy amikor Ukrajna újjászületik, és egy új, nagy piaccá válik, akkor új befektetési, utazási lehetőségekkel, egyedülálló élményekkel várja majd az utazókat.

Natalia Turcanu, a Moldovai Nemzeti Beutazó és Belföldi Turisztikai Szövetség ügyvezető igazgatója hozzátette: "A világjárvány és a háborús bizonytalansági körülmények után a moldáv, ukrán és a régió törékeny turisztikai iparágának kölcsönös támogatására irányuló kezdeményezéseket sürgetünk (...). Ez az országok közötti partnerség az, amely közelebb hozhatja Kelet-Európa kultúráját és örökségét a világ többi részéhez."

Ahogy arról beszámoltunk, a háború kezdetén a magyar szállodapiac, de a rendezvényszektor is megérezte a bizonytalanságot. A MaReSz felmérése szerint például a külpolitikai helyzet bizonytalanságának hatását a válaszadók majdnem 40 százaléka érzi saját rendezvényein, leginkább a külföldi ügyfelek és résztvevők elmaradása formájában. De az is észrevehető volt, hogy a háború kirobbanása után a repülőjegy-foglalások 30-50 százalékkal estek vissza a környező országok felé.