Egyedülálló lehetőség budapesti turisztikai kkv-nak

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 17. 11:52

A TOURBAN projekt keretében a VIMOSZ elindította a Fenntarthatóbb városi turizmust! programjukat. A pályázat a turisztikai kkv-k képességeit és készségeit használja ki innovatív megoldások kifejlesztéséhez, amelyek fenntarthatóbbá és versenyképesebbé teszik őket.

Olyan turisztikai kkv-knak ajánlott a pályázat, akik szeretnék bővíteni kapcsolati hálójukat, jobban megismerni a turizmus, a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság fő kihívásait és jó gyakorlatait, és az 55-ös, vagy 79-es TEÁOR csoportba tartoznak – tájékoztatta lapunkat a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).

A pályázattal legfeljebb 10 000 euró ösztöndíjban részesülhet vállalkozása, 100%-os finanszírozási aránnyal (költségmentesen!)

Lehetőséget kapnak arra is, hogy részt vegyenek a barcelonai Design Thinking Lab-en, ahol kkv-k kis tematikus csoportjai közösen dolgoznak majd a mindennapi üzletmenetükkel kapcsolatos fenntarthatósági kihívások megoldásán.

A program továbbá magában foglal egy befektetői pitchet, amelyet a koppenhágai Creative Business Cup Global Finals (BRIGHT esemény) keretében rendeznek meg, valamint a dubrovniki záró konferenciát.

 

A TOURBAN elnevezésű projekt célja egy transznacionális és ágazatközi együttműködés előmozdítása az európai városi turisztikai térségek fenntarthatósága felé, kihasználva a kis- és középvállalkozások kapacitásait és képességeit gyakorlatok átvételére, valamint innovatív megoldások kidolgozására, amelyek mind fenntarthatóbbá, mind versenyképesebbé teszik majd őket.

További célja elérni az európai idegenforgalmi vállalkozások alkalmazkodását a fenntarthatóbb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és erőforrás-hatékony üzleti modellekhez. Ezt a városi turisztikai térségekre gyakorolt növekvő látogatói nyomás kihívásainak megragadásával kívánja megtenni.

A VIMOSZ egy nemzetközi versenykiírás elnyerésével lett tagja a TOURBAN konzorciumnak.

A Barcelonai Kereskedelmi Kamara által vezetett projektben a VIMOSZ olyan további tagokkal működhet együtt, mint a Német Turisztikai és Fürdőkutatási Intézet (NIT), az Észt Kereskedelmi Kamara, a Bredai Egyetem, a Dubrovniki Fejlesztési Ügynökség, a koppenhágai Creative Business Network és a barcelonai B. Link Innovációs és Projektfejlesztő Ügynökség.

A 2020 szeptemberében indult, 30 hónapos időtartamú, 1,3 millió eurós költségvetésű munkaterv 60 európai turisztikai kkv képzését és fejlesztését hivatott támogatni a közösen kifejlesztett képzési anyagból és az összegyűjtött innovációs megoldások, jó gyakorlatok alapján.

Ennek eredményeként e cégek tevékenysége versenyképesebb és egyben fenntarthatóbb is lesz. Ezt a városi turisztikai térségekre gyakorolt növekvő látogatói nyomás kihívásainak megragadásával kívánja megtenni, a probléma által érintett európai városokban, mint például: Amszterdam, Barcelona, Koppenhága, Dubrovnik, Hamburg, Tallinn és Budapest. A projekt célcsoportjai az említett városok utazási irodái, tour operatorai, programszervezői, szállodái és egyéb szálláshelyei, illetve olyan egyéb kkv-k, akik képesek lehetnek a megcélzott eredmények eléréséhez valamilyen formában hozzájárulni.

A munkaterv végtermékeként a budapesti kkv-k közül 7 képzésben részt vett cég esetleg egy új környezetvédelmi tanúsítvánnyal gazdagszik és olyan jó gyakorlatokat sajátíthat el, amelyeket a korábban említett városok alkalmaznak. Ez nem csak a hazai kkv-k számára válhat előnyössé, hanem Budapest város stratégiájába is beépíthető, alkalmazható, így javítva annak fenntarthatóságát, versenyképességét.

A projekt három fázisra bontott munkaprogramjában a VIMOSZ aktív szerepet játszik minden munkafolyamatban.

A pályázati útmutató és minden egyéb szükséges dokumentum megtalálható a Tourban honlapján. A pályázatok benyújtásának határideje 2021. október 20.

Kérdése van?

Tegye közzé azokat a projekt kapcsolattartó felületén "Acceleration Programme" jeligével, vagy küldjön e-mailt a info@vimosz.org címre!