Egyezmény a magyar-indonéz gasztrokapcsolatokról

Forrás: turizmus.com

 2018. július 13. 15:51

A megállapodás segít abban, hogy fejlődjön a két ország közötti gasztroturizmus.

Miközben a magyar szakácsok és cukrászok lázasan készültek a megmérettetésre a Kuala Lumpur-i világdöntőn, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) képviselői Indonéziába utaztak, hogy erősítsék a két ország közötti gasztronómiai kapcsolatokat. Csütörtökön este a jakartai magyar nagykövetség közreműködésével találkozott egymással az Indonéz Sommelier Szövetség elnöke, és alapítója, illetve Barabás Zoltán, az MNGSZ alelnöke, az esemény résztvevői pedig egy együttműködési megállapodást is aláírtak.

Kamal Bhojwani, az Indonéz Sommelier Szövetség elnöke elmondta: szervezetük 2009-ben kezdte el a munkát, azóta már többször is együttműködtek a magyar nagykövetséggel, a céljuk pedig az, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolataikat. Alexander H. Effendie alapító-főtanácsadó arról beszélt, hogy egyre több hotel- és étteremtulajdonos tartja fontosnak a sommelierek képzését, éppen ezért szükség van arra, hogy a fiatal szakemberek tapasztalatokat szerezzenek és elsajátítsák a szakma alapjait – például magyar kollégáik segítségével.

Bal szélen Kamal Bhojwani és Alexander H. Effendie, jobb szélen Várfi Péter, közöttük Barabás Zoltán

Fotó: Csárdás Ferenc

Barabás Zoltán elmondta: az MNGSZ-en belül 1999-ben létrejött magyar szövetség célja hasonló, hiszen az egyik célkitűzésük a sommelier-utánpótlás kinevelése és képzése, ebben pedig nagy segítséget jelentenek a külföldi szövetségekkel kötött megállapodások, illetve az ezek nyomán megvalósuló szakmai utak, tapasztalatcserék. Várfi Péter, a jakartai magyar nagykövetség külgazdasági attaséja úgy fogalmazott: aláírni egy-egy megállapodást nem nehéz, de ha a gyakorlatban nem valósulnak meg az abban foglaltak, mindez csak papír marad.

Ebben az esetben éppen ennek a fordítottja valósul meg, hiszen az aláírást nagyon sok közös munka előzte meg, ami előrevetíti a sikeres együttműködést. Tavaly például két executive chef – egyikőjük, Tímár Attila maga is jelen volt a megállapodás aláírásakor – érkezett Jakartába azért, hogy a magyar nagykövetség és az Indonéziai Sommelier Szövetség közös rendezvényén ízelítőt adjanak a magyar gasztronómia értékeiből.

A közös munka pedig folytatódik, hiszen októberben indonéz szakemberek utaznak Magyarországra, hogy megismerkedjenek az ország gasztrokultúrájával. Az est résztvevői úgy vélték, a megállapodás segít abban, hogy fejlődjön a két ország közötti gasztroturizmus, és hogy a kultúrákon és határokon átívelő együttműködés mind a két szövetség, és ezzel mind a két ország hasznára válik majd.

Kapcsolódó cikkek