Egyre kevesebb szabálytalanságot talál a NAV a balatoni nyári ellenőrzéseken

Forrás: MTI

 2021. szeptember 22. 10:54

Míg két évvel ezelőtt még minden negyedik, az idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál talált valamilyen szabálytalanságot a NAV a nyári ellenőrzések során.

Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál, két évvel ezelőtt még minden negyedik, az idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

A NAV közleménye felidézi, hogy a revizorok az idén júliusban és augusztusban a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshely-szolgáltatókat ellenőrizték.

Az előre meghirdetett akciósorozat ellenőrzési anyagainak feldolgozása még tart, eddig mintegy 34 millió forint bírságot szabott ki az adóhivatal a szabálytalanságok miatt.

A vizsgált balatoni vállalkozások egytizede nem adott nyugtát

Fotó: 123rf.com

Többek között a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták csaknem kétezer alkalommal. A mintegy 300 mulasztás kétharmadánál nem adtak nyugtát, 67 vállalkozó pedig feketén foglalkoztatta alkalmazottjait, 11 esetben az online pénztárgépet nem használták megfelelően vagy jövedéki szabályokat sértettek meg a kereskedők.

A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésekre is számíthatnak – közölte a NAV.