Egységes digitális turisztikai adatteret építenek ki Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2023. május 05. 14:50

Az Osztrák Turizmusnapok keretében ünnepélyes keretek között írták alá azt a szándéknyilatkozat, amely alapján Ausztriában megvalósítják az egységes digitális turisztikai adattér (Tourism Data Space) kiépítését.

A nyilatkozat  aláírói között találjuk az Österreich Werbung, a Tirol Werbung, a Tiroli Fejlesztési Ügynökséges, a bécsi MODUL Egyetem, valamint a digitalizáció, a közlekedés és a turizmus területén érintett minisztériumok képviselőit. Az együttműködés célja, hogy egységes keretek és sztenderdek mentén épüljön ki a digitális turisztikai adattér, amelyre támaszkodva megalapozott döntéseket lehet hozni mind a vendégforgalom optimális terelése, mind pedig a szolgáltatási lánc teljes vertikumában az élményfaktor növelése érdekében – ismerteti a GD Consulting blogjaA szándéknyilatkozatban kijelölték azon turisztikai modellrégiókat is, ahol az első eredmények és tapasztatok gyakorlatba való átültetése megkezdődhet, mint például Zillertal, Schladming-Dachstein, Zell am See-Kaprun, Wolfgangsee és az Ötscher naturpark területe esetében.

Cél, hogy egységes keretek és sztenderdek mentén épüljön ki a digitális turisztikai adattér

Fotó: 123rf.com

Az ünnepélyes aláírást követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elkövetkezendő hetekben és hónapokban sorra mutatják be azon jó gyakorlatokat, amelyek segítségével a kitűzött célok elérhetőek. Példaként a vendégigényekhez optimalizált intelligens menetrendek és a mesterséges intelligencia támogatású forgalomirányítási rendszerek bemutatása került kiemelésre.