Egységes európai járványügyi szabályozásra lenne szükség

Forrás: turizmus.com

 2021. november 17. 14:40

Szorosabb együttműködésre kérte a tagállamokat a turisztika területén Ujhelyi István EP-képviselő, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnökeként az immár huszadik alkalommal megrendezett Európai Turizmus Fórumon.

Ujhelyi az online formában megtartott eseményen a többi között azt mondta, hogy az európai oltási kampány egyértelműen sikeres, hiszen az EU polgárainak több mint hetven százaléka megkapta már legalább az első oltását, és a digitális covid-igazolvány rendszerének bevezetése is nagyrészt segített abban, hogy visszatérjünk a megszokott életünkhöz.

Hiába vezették be az uniós Covid-igazolványt, az utazási feltételek terén továbbra sincs egység a tagállamok között

Fotó: 123rf.com

A politikus ugyanakkor rámutatott, hogy a beutazási korlátozások egységes szabályozásának hiánya és egyes tagállamok önálló korlátozó intézkedései miatt meglehetősen kiszámíthatatlan az utazás Európában. Hangsúlyozta, hogy míg az uniós elnökséget ellátó Szlovénia a hivatalos Covid-portál szerint vörös zónának minősül, az oltottak mégis érdemi korlátozás nélkül utazhatnak be bármilyen közlekedési útvonalon, addig például Hollandiába vagy épp Franciaországba már ugyanezek az utazók csak külön feltételek teljesülése mellett léphetik át a határt.

„Csak egyetlen példa: miközben Belgium épp home-office-t követel meg mindenkitől, addig az Európai Parlament sokezer munkatársa jövő héten a plenáris idejére átköltözik a franciaországi Strassbourgba. Hogyan akarjuk így visszaépíteni a bizalmat a turizmusban? – fogalmazott Ujhelyi.

Az EP-képviselő szerint közösen meghatározott döntésekre, egyenes és világos üzenetekre van szükség és nem tolerálható, ha egy uniós tagállam előzetes egyeztetés nélkül külön utakon kezd el járni és külön korlátozásokat vezet be.

Ujhelyi az EP szakbizottságának nevében is nyilatkozva egyúttal a turisztikai ágazatnak járó költségvetési források megerősítését szorgalmazta, az Európai Parlament és a szakmai szervezetek hatékonyabb bevonását a kormányzati döntésekbe és egy hosszútávú turisztikai stratégiai kidolgozását a 2030-2050 közötti időszakra.

A politikus kiemelte még, hogy az általa szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió mintájára létre kell hozni egy Európai Turizmus Uniót is az ágazat és annak huszonötmillió európai munkavállalója érdekében.