Együttműködés a fürdőturizmus magas szintű fejlesztéséért

Forrás: turizmus.com

 2020. október 12. 11:40

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetem és a Magyar Fürdővárosok Szövetsége. A két szervezet az együttműködéssel kíván hozzájárulni az értéknövelő és fenntartható fürdőturisztikai fejlesztésekhez, képzésekhez.

A Szent István Egyetem és a Magyar Fürdővárosok Szövetsége közötti kooperációban kiemelt figyelmet kap az oktatás, a kutatás, az innováció és a gyakorlat kapcsolatrendszerének erősítése a multidiszciplináris agrártudomány és az integrált vidékfejlesztés területén.  Mindkét szervezet elkötelezett a magyar vidék fejlesztése, a települések élhetőbbé tétele, az életminőség javítása, a turizmus fejlesztése iránt, ezért tudatosan keresik a vidéki életminőség fejlesztésének lehetőségeit, legcélszerűbb módjait – írták az aláírás kapcsán kiadott közleményükben.

Az egyetemen lévő alap-, mester- és posztgraduális képzésekben, valamint doktori programokban és kutatásokban is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a fürdőturizmusra, melynek keretében hamarosan elindul a fürdőturizmus szakirányú képzés a gyöngyösi Károly Róbert Campuson. Emellett az intézmények a Fürdővárosok Tudományos Kutatóintézetében közös kutatás-fejlesztési tevékenységet is indítanak, valamint közös publikációkat is készítenek majd.

Az együttműködési megállapodás aláírási ceremóniája

Fotó: Szent István Egyetem

Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem mb. rektora kiemelte, a Magyar Fürdővárosok Szövetségével közösen megvalósuló fürdőturizmus képzés egyfajta hiánypótló és jövőbe mutató képzés, amit a munkaerő-piaci követelményeknek megfelelően alakítanak ki. A turizmus szakon tanuló hallgatók az egyetemi képzés során nemcsak a gazdaságtudomány szakterületéhez kapcsolódó, gazdasági és turisztikai szakmai ismereteket sajátítják el, hanem magas színvonalú, korszerű gyakorlatot is szereznek partnereiknél, amely kellő alapot adhat nem csupán a fürdőturizmusnak, hanem az azzal együtt fejlesztendő hazai agroturizmus jövőbeni sikereinek is.

Szabó Zoltán, a Magyar Fürdővárosok Szövetsége ügyvezető elnöke hangsúlyozta, a megállapodás azon a felismerésen alapszik, hogy a fürdővárosok, a felsőoktatási intézmények és a tudományos kutatóintézetek szoros és szerves kapcsolata alapvető fontosságú a fürdőturizmus fenntartható fejlesztéséhez. A szövetség számít a Szent István Egyetemen rendelkezésre álló komplex és multidiszciplináris tudásvagyon hasznosítására, mely nagymértékben járulhat hozzá a belföldi turizmus további élénkítéséhez, a magyar turisztikai kínálat zászlóshajójának tekinthető fürdőturizmus nemzetközi versenyképességének növeléséhez – tette hozzá.

A megállapodás aláírói egyetértenek abban, hogy a közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap a tudományos szféra és a fürdőturizmus közötti kapcsolat erősítése, a K+F+I pályázatokban való együttműködés.