Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Múzeum és a Várkapitányság

Forrás: MTI

 2022. február 15. 18:54

Évente legalább két kiállítást mutat be a Várkert Bazár Déli palotáiban a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a Várkapitányság NZrt.-vel kedden megkötött együttműködési megállapodás értelmében.

Mára a Várkert Bazár kétségkívül Budapest kulturális életének meghatározó helye lett – fogalmazott a megállapodás aláírása előtti budapesti sajtótájékoztatón Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos, a Várkapitányság NZrt. igazgatóságának elnöke.

Mint hozzátette, a Nemzeti Hauszmann Programért felelős Várkapitányság célja a Palotanegyed történelmi épületeinek rekonstrukciója mellett az is, hogy a látogatók színvonalas programokon vehessenek részt.Ehhez a törekvéshez kapcsolódik a most megkötött, öt esztendőre szóló együttműködés, melynek ideje alatt az MNM évente legalább két tárlattal jelentkezik a Várkert Bazár Déli palotáiban, mintegy 1000 négyzetméteren.
L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: a kooperáció új távlatot nyit az MNM számára, mivel az intézménynek egyaránt célja a Nemzeti Múzeum patinás épületébe és 17 filiáléjába becsalogatni a közönséget, de az is, hogy kilépjenek a megszokott környezetből, és új helyszíneken mutatkozzanak be.

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos, a Várkapitányság NZrt. igazgatóságának elnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója aláírják a megállapodást

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Nemzeti Múzeum elsőként a Világkiállító magyarok 170: Magyarország a világkiállításokon 1851-2021 című tárlatot mutatja be a Déli palotákban, idén ősztől. Az 54 magyarországi és külföldi gyűjtemény műkincseit felvonultató kiállítás a magyarság megjelenéseit és sikereit tekinti át az eddig megrendezett világkiállításokon. A tárlat tematikájában jól kapcsolódik a Millenárison hétfőn megnyílt, Álmok Álmodói 20 című kiállításhoz is.

A jövő év tavaszán egy igazán nagyszabású programmal jelentkezik az MNM. A Magyar Menyasszony című kiállítást két helyszínen, a múzeum épületében és a Várkert Bazárban párhuzamosan rendezik meg, hatalmas műtárgyanyagon keresztül bemutatva a Kárpát-medencei esküvői szokások változásait a középkortól napjainkig.