Elérhetők a hazai források a három kiemelt turisztikai térségben

Forrás: MTI

 2017. június 28. 20:46

Sajtótájékoztatón ismertette a kiemelt térségek számára elérhető forrásokat Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Az eseményről az MTI tudósítása alapján számolunk be.

Mint ismert, a következő három évben a Balaton, a Sopron-Fertő, valamint a Tokaj-Felső-Tisza-Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben tervezett projektek megvalósításához 117 milliárd forintot biztosít a kormány.

A források akár már mostantól rendelkezésre állnak a legfrissebb Magyar Közlönyben is megjelent határozat értelmében.

Fotó: conf.uni-obuda.hu

Guller Zoltán úgy fogalmazott: az ágazat jelenlegi 10,0-10,5 százalékos részesedését a GDP-ből 2019 végére 16 százalékra kívánják emelni, Ausztriához hasonlóan. Óriási potenciált lát a belföldi turizmus fejlődésében. Egy friss felmérést idézett, amely alapján ma már a magyarok fele tervez utazásokat, pedig néhány éve csak 36 százalékos volt ez az arány.

A turisztikai vezetést koncentrálták, emellett 360 milliárd forintos hazai és uniós forrást szán a kormány a balatoni fejlesztésekre.

A balatoni fejlesztési csomagról kifejtette: alapvetően életminőség-fejlesztési programról van szó, amely egyebek közt infrastrukturális, víz- és ivóvíz-minőségi, közlekedési fejlesztéseket, jelentős turisztikai programokat tartalmaz.

Beszámolt a már folyamatban lévő strandfejlesztésekről, amelynek során 55 balatoni strand újulhat meg még az idén közel 2 milliárd forintból.

Az MTÜ balatoni közlekedéssel kapcsolatos programjáról elmondta: elsősorban a kerékpáros-, a hajós-, és a tömegközlekedést fejlesztik a jövőben azzal a céllal, hogy háttérbe szoruljon az autós közlekedés a tó térségében.

Elmondta azt is, hogy a belső égésű motorral hajtott hajókat ki kívánják tiltani a Balaton vizéből, vagyis a jövőben csak elektromos motorral hajtott vízi járműveket lehetne használni a tavon. A szabályozás a vitorlásokat nem fogja érinteni.