Málta bejelentette új, 10 éves turisztikai stratégiája

Forrás: turizmus.com

 2021. január 27. 17:23

A máltai turisztikai minisztérium hétfőn indította útjára új stratégiai tervét, amelynek célja, hogy a koronavírus járvány enyhülésével Málta gazdasági fellendülésének középpontjában a turizmus álljon.

"Ez a mi időnk, Málta gazdasági fellendülésének frontvonalában kell lennünk." - mondta Clayton Bartolo, Málta idegenforgalmi minisztere azon a tájékoztatón, ahol a helyi és nemzetközi turisztikai partnereknek bemutatták, hogy mit tartalmaz és mire épít az új turisztikai stratégia.

A tízéves terv három pillérre épít: helyreállítás, újratervezés és élénkítés (Recover, Rethink, Revitalise).A miniszter hangsúlyozta, hogy a  turizmusnak olyan húzóágazatnak kell lennie a gazdasági fellendülés során, amely nem fél a változásoktól, reflektál az elért eredményekre, és fenntarthatóvá teszi a jövőjét.

A kormány továbbra is támogatja az iparágat, különösen a fellendülési időszakban, amikor Málta kiemelt figyelmet fordít majd a légi összeköttetései helyreállítására és megerősíti a kapcsolatot a főbb küldő piacaival, amikor azok a pandémiát követően megnyílnak.

malta_valletta_123rf

A tízéves terv három pillérre épít: helyreállítás, újratervezés és élénkítés (Recover, Rethink, Revitalise)

Fotó: 123rf.com

A stratégiában különös figyelmet szentelnek az adatok felhasználására, a modern digitalizálási technikákra és az új piacok megismerésére is. Málta ezen kívül a következő tíz évben a környezetvédelemnek is több figyelmet szentel majd, jelentős fejlesztésekkel és igyekszik teljesíteni a szén-dioxid-semlegességi céljait.

A tervben összesen 22 stratégiai célt jelöltek meg. Ez magában foglalja az ország GDP-jéhez való gazdasági hozzájárulást, Gozo szigetének a fejlesztését, a marketing, valamint a turisztikai piac új és fejlődő szegmenseinek (például az oktatás, az egészségügy és a filmipar) stratégiai céljait is. Ezenkívül terveket tartalmaz a szigetek márkanevének pozícionálására, Málta turizmusának ökológiai lábnyomára (környezetre és éghajlatra vonatkozó hatásait tekintve). Kitért az idegenforgalmi szálláshelyekre, a sziget népszerűsítésére, mint minőségi úti cél, az ágazat emberi-erőforrásaira, eseményekre és rendezvényekre, valamint az irányításra és végrehajtásra is.

A hatóságok az elkövetkező időszakot a szakmai szervezetekkel és a szektor szereplőivel való konzultációkra és közös gondolkodásra szánják majd. A cél az, hogy a stratégia 2021. márciusáig véglegessé váljon; és a második negyedév elején el lehessen indulni a legfontosabb tervekkel és programokkal.