Elindult a Mindszentyneum kivitelezése

Forrás: turizmus.com

 2020. március 25. 18:56

A Modern Városok Program keretében támogatásban részesült a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) fejlesztése.

A zalaegerszegi „Mindszenty Út megvalósítása” című projekt kapcsán a kormány több beruházást is támogat, amelyek közül már elkészült a Mária Magdolna Plébániaépület felújítása (2018 tavaszára), a botfai Erdődy–Hüvös-kastély átalakítása, a benne lévő Mindszenty Ifjúsági Ház szálláshelyfejlesztése (2019 őszére), valamint a Kvártélyház homlokzatfelújítása (2020 februárjára).

A projekt zászlóshajójának, a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kivitelezési munkálatai hosszas előkészítő munka után – és a kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel ünnepélyes alapkőletétel nélkül – idén márciusban indulhattak el.

A bíboros, hercegprímás fordulatos életét bemutató, az interpretáció XXI. századi eszközeivel is felvértezett interaktív látogatóközpontnak otthont adó, Mindszentyneum nevet viselő komplexum zöldmezős beruházásként egy nívós épületben, a Göcseji Múzeum közvetlen szomszédságában valósul meg.

A Mindszentyneum fő kiállítása egy egész szinten mutatja be Mindszenty József életét és tevékenységét, míg egy másik szinten a XX. századi kommunista diktatúrában zajló vallásüldözés témakörét ismerhetik meg a látogatók.

Az intézmény lesz az első olyan hazai állandó kiállítás, amely Mindszenty József érsek, hercegprímás életútjának teljes keresztmetszetét és mellette a II. világháború utáni hazai egyházüldözés tematikáját teljes terjedelmében a nagyközönség elé tárja.

 

A komplexum egyben a Mindszenty Út kiindulási pontjaként is szolgál majd, ahol az okoseszközre letölthető guide is elérhetővé válik.

A bemutatás modern és hagyományos elemeit ötvöző kiállítások mellett számos további látogatóbarát szolgáltatás is a vendégek rendelkezésére áll majd a Mindszentyneum épületében, mint kávézó, helyi termékeket is árusító ajándékbolt, múzeumpedagógiai és rendezvény helyiségek, valamint egy különterem, amely a vallási közösségi összejövetelek színtereként fog szolgálni.

A zöldmezős beruházás keretében épülő Mindszentyneum telkén a megelőző régészeti feltárási munkálatok során két középkori téglaégető kemence maradványai is felszínre kerültek. A településtörténeti jelentőséggel bíró leletanyagot közelről is megtekinthetővé kívánja tenni a város vezetősége, így a kemencék a Mindszentyneum pinceszintjén kialakításra kerülő állandó tárlaton lesznek láthatók.

A Modern Városok Program kiegészítő forrást biztosít a leendő Mindszentyneum mellett lévő Göcsej Múzeum megújulásához, modernizálásához, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert támogatásból valósul meg.

A tervek szerint a két intézmény közös üzemeltetéssel fog működni, az épületek közötti átjárás nemcsak a kombinált jegyeknek köszönhetően, de fizikailag is biztosítva lesz.