Elindult az EKF programsorozat Materában

Forrás: MTI

 2019. január 20. 14:14

A január 19-20-i hétvégén kezdődött az Európai Kulturális Főváros Open Future című programsorozata a dél-olaszországi Materában.

„Európainak lenni a nemzeti identitás részét képzi, és éppen a kultúra az, ami szoros kapocsként köti egymással össze az európaiakat” –hangsúlyozta január 19-én este a megnyitón az olasz államfő, Sergio Mattarella. A megnyitón szintén felszólaló Giuseppe Conte olasz miniszterelnök arról beszélt, hogy Materával Olaszország és egyben Európa déli térsége akar megújulni.

Az egész hétvégét átölelő nyitóünnepségnek Matera városa adott káprázatos díszletet: zene és fényjáték után a kövek városaként ismert Matera tipikus sziklába vájt lakóházai kivilágítva a csillagos eget idézték. Ezt az eget beragyogó tűzijáték tette teljessé. Matera több mint 60 ezer lakosának nagy része csatlakozott a nyitóprogramokhoz: fiatalok és idősebbek is történelmi jelmezben vonultak fel, zenéltek, zászlókat lobogtattak.

Matera önmagában is az európai kultúra jelképének számít

Fotó: pixabay.com

A december 20-ig tartó programsorozat (matera-basilicata2019.it) azonban nem kizárólag a múltat akarja bemutatni, hanem a jövő előtt is kaput akar nyitni, ezt sugallja a címként választott Open Future (Nyisd meg a jövőt). Háromszázharminc program követi egymást Materában, amelyek 80 százaléka az Európai Kulturális Főváros számára készült. A programok között érdekességnek ígérkezik Dante Isteni Színjátékának szabadtéri bemutatása Matera lakosainak előadásában, valamint az ókorban Itáliának ezen a részén is élt matematikus, Pitagorász életének és számmisztikájának felelevenítése.

A Basilicata tartományban található Matera a legdélebbre fekvő olaszországi város, amely elnyerte az Európai Kulturális Főváros címét, és amelyet a bulgáriai Plovdivval oszt meg. Matera önmagában is az európai kultúra jelképének számít: a mintegy nyolcezer éves történelemmel bíró város 1993 óta az UNESCO világörökség része. A kulturális választékot mások mellett Basilicata tartomány is több mint 760 millió euróval támogatta. Materába 700 ezer látogatót várnak idén, olaszokat és külföldieket egyaránt.

Kapcsolódó cikkek