Elkészült az új osztrák turizmusstratégia

Forrás: turizmus.com

 2019. március 25. 10:29

Turizmus Mesterterv (Masterplan T) címen elkészült Ausztria új egységes turizmusstratégiája, amely a közel 10 éve készült korábbi stratégiát hivatott felváltani.

Az elmúlt napokban nagyszabású szakmai rendezvény keretében Salzburgban mutatták be az osztrák turisztikai ágazat jövőjét megalapozó dokumentumot. A tájékoztatón elhangzottak szerint „az új turizmusstratégia egy ágazati mesterterv, ami felvázolja az utat, alapelveket és gondolatokat, amely mentén haladva az osztrák turizmus sikertörténete a jövőben is tovább folytatódhat."

A 40 oldalas dokumentum alapelve a fenntarthatóság, annak érdekében, hogy Ausztria turizmusa gazdaságilag-, társadalmilag- és környezetileg- is fenntartható módon gyarapodjon: a fenntarthatóság szempontjából „a világ legsikeresebb mintaországává válhasson." A stratégia készítése során paradigmaváltásként rögzítették, hogy a jövőben többé nemcsak a vendég igényeinek kielégítése az egyedüli szempont, hanem ugyanakkora súllyal esik latba az ágazatban dolgozók és a helyi lakosság elvárásainak és szükségleteinek kielégítése is. A szemléletváltás során a stratégia újraértékeli és kibővíti a desztináció fogalmát, amelynek a turistafogadás helyszíne helyett a jövőben egyfajta „minőségi élettérré" kell válalnia, ahol a turista és a helyi lakosság egyaránt jól érzi magát, legyen szó akár vidéki, akár városi környezetről – írja elemző blogjában Kovács Balázs turisztikai szakértő.

A Masterplan T szemléletében szakít a korábbi turizmusstratégia GDP-központú logikájával

Fotó: turizmus.com

„A turizmus 21. század vezető ágazata, amely Ausztria jólétének és a magas életminőség meghatározó fundamentuma" – olvasható a mesterterv vonatkozó fejezetében. „A vendégéjszakák száma nem lehet egyedüli indikátora a siker mérőszámának, az értékteremtés teljes vertikumát felölelő új mérőszámok bevezetését is tartalmazza a turisztikai ágazat új zsinórmértéke” – emelte ki Elisabeth Köstinger miniszter a stratégiát bemutató prezentációjában.

A Masterplan T elkészítése példaértékű szakmai összefogás és partnerség keretében valósult meg az elmúlt egy év során. A stratégiából következő feladatok és teendők listáját az éves akciótervek határozzák majd meg, így mindenki számára követhető, hogy milyen stációkon keresztül vezet az út a kijelölt célokhoz.

A Masterplan T szemléletében szakít a korábbi turizmusstratégia gazdaságcentrikus és GDP-központú logikájával. Az elnevezés tudatos, mivel készítői vallják, hogy minden siker mögött széleskörű összefogás és egy mestermű pontosságú tev áll. A Masterplan T felépítése a fogalmi és koncepcióbeli alapok tisztázását követően három célterület (Zielkorridore) és kilenc beavatkozási mező (Handlungsfeld) mentén határozza meg a jövőképet és az elérendő célokat.

Az osztrák stratégia felépítésének bemutatása, magyar szempontból való elemzése elolvasható, valamint az eredeti dokumentum teljes egészében letölthető INNEN.