Elkezdődött a járvány végjátéka?

Forrás: turizmus.com

 2022. január 24. 13:29

A WHO európai igazgatója szerint az omikron variáns drámai terjedésével a járvány végjátéka felé halad a kontinens. Több hónapos immunitási időszak jöhet.

Az omikron variáns révén a koronavírus-járvány új fázisba jutott, és akár véget is érhet Európában – jelentette ki Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója vasárnap az AFP hírügynökségnek adott interjúban, amelyet a France24 is közölt.

„Elképzelhető, hogy a régió a pandémia végjátéka felé közelít – mondta Kluge, aki szerint az omikron variáns márciusra az európai lakosság 60%-át is megfertőzheti.

Miután a jelenlegi járványhullám alábbhagy Európában, „több hétig vagy akár hónapig tartó globális immunitási időszak következik részben a magas átoltottság, részben a magas átfertőzöttség miatt, illetve a tavaszi időszak miatt.

Kluge szerint valószínűleg majd csak az év vége felé térhet újra vissza komolyabb erővel a járvány, de ez sem feltétlenül fog bekövetkezni.

A WHO európai igazgatója szerint márciustól pár hónapig nyugalom lesz Európában, legkorábban év végén térhet vissza a járvány, de ez nem biztos

Fotó: 123rf.com

Kluge optimizmusát osztja az amerikai tudós, Anthony Fauci is, aki szerint a covid-esetszám drasztikusan elkezdett csökkenni az USA egyes részein és ez nagyon biztató. Miközben óvatosságrea intett, a szakember megjegyezte, hogy amennyiben az esetszámok csökkenése az északkeleti államokban is bekövetkezik, akkor az pozitív fordulatot jelez az egész ország számára.

Eközben a WHO afrikai regionális irodája is arról számolt be, hogy drámai módon esnek az esetszámok a földrészen, és a halálozások száma is csökkenésnek indult.

A korábbi változatoknál fertőzőképesebb, ugyanakkor az oltottak körében általában kevésbé súlyos megbetegedést okozó omikron variáns terjedése sokakban felkeltette a reményt, hogy a koronavírus-járvány átalakul egy könnyebben kezelhető, tömeges, szezonális fertőzéssé.

Ugyanakkor Kluge szerint korai még a járvány végéről beszélni, mert bármikor kialakulhatnak új vírusvariánsok. Szakemberek szerint azonban a gyógyszergyárak képesek lesznek az új változatok ellen is hatásos oltóanyagok kifejlesztésére.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Közösség országaiban immár az omikron a domináns vírusvariáns,