Elkezdődött a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai fejlesztése

Forrás: turizmus.com

 2021. január 23. 13:16

Január 22-én letették a nagycenki Széchenyi kastély fejlesztésének alapkövét. A „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István életének helyszíne és nyughelye 2 milliárd 844 millió forintból újul meg 2022 őszére.

A projekt alapvető célja, hogy az idén születésének 230. évfordulóját ünneplő gróf Széchenyi István örökségeként egy olyan méltó nemzeti emlékhelyet  hozzanak létre, amely képes az aktuális turisztikai trendeknek megfelelő élményorientált kereslet kielégítésére, egyúttal a korábbiaknál versenyképesebb, multifunkcionális kulturális és turisztikai attrakció jöjjön létre a helyszínen.

A megújuló nemzeti emlékhely és kiállítás látogatottságának növekedésétől a magyar identitástudat erősödését is várják.

Az alapkőletételt a szigorú járványügyi szabályokat betartva, csökkentett létszámban tartották meg. A rendezvényen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője vettek részt.  Az ünnepségen Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszöntőt.

2022 őszére 2,9 milliárdból újul meg a nagycenki kastély

Fotó: NÖF

A fejlesztés során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark is a szükséges műemlékvédelmi, továbbá látogatói igényeknek megfelelően újul majd meg; a kiállítás pedig minden generációval a számára megfelelő szinten és módon ismerteti meg a gróf és családja életének, valamint alkotásainak, közéleti szerepvállalásának legfontosabb momentumait.

Az Öregkastély Széchenyi legjelentősebb alkotásait mutatja be, de itt kap helyet a család-, a birtok- és a kastélytörténeti rész is. A Széchenyi-szárny az otthon tematikát dolgozza fel, ennek megfelelően enteriőrszerűen lesz berendezve. A látogatók megismerhetik a gróf dolgozószobáját, a családi élet színtereit, és nem utolsó sorban a gróf feleségének, Crescence grófnőnek a világát.

A gyermekek számára múzeumpedagógiai elemeket is terveznek a kiállítás egyes szakaszaiba, valamint a Széchenyi-szárny földszintjén erre a célra élményelemekkel tűzdelt foglalkoztató szoba is kialakításra kerül.

A kastélyegyüttes egyetlen vendégbejárata és a pénztár a jövőben a Pandúrházaknál kap majd helyet. Innen a látogatók a barokk kerten keresztül érhetik majd el az Öregkastély épületét, ahol a fogadótér, a ruhatár, valamint a csomagmegőrző várja majd őket.

Elhelyezik az időkapszulát a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételén

Fotó: MTI / Filep István

Az Öregkastély földszintjén lévő térben a mozgáskorlátozottak számára is kialakítanak bejárási lehetőséget. A jövőben az oratóriumba is át lehet majd jutni, ezzel bevonják a kápolna terét is a látogatható területbe.

A Széchenyi-szárnyhoz közvetlenül kapcsolódó Virágház összetett funkciót kaphat. Időszakosan itt kaphatnak helyet például a modern, kortárs művészeti kiállítások, ezzel párhuzamosan pedig akár rendezvényteremként is üzemelhet az óriási üvegfelületekkel a kerthez kapcsolódó, reprezentatív tér.

További fejlesztési elemként a Széchenyi-szárny déli felében a múzeum üzemeltetéséhez szükséges irodák, őrszoba, mosdó, étkező kerül kialakításra és korszerűsítik a gépészeti berendezéseket is.

A projekt célja, hogy a nagycenki Széchenyi-örökség a fejlesztések eredményeként nemzeti zarándokhellyé váljon, ahová minden magyar ember élete során legalább egyszer ellátogat.

A turisztikai fejlesztések a Nemzeti Kastélyprogram keretében 2 milliárd 844 millió forintból valósulnak meg, ebből  2,56 milliárd forint az európai uniós és közel 323 millió forint a haza forrás.