Elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték és légiparádé

Forrás: MTI

 2020. július 16. 10:58

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz – jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban.

A miniszter hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a nagyobb, de akár a kisebb országok különböző térségeiben is rendkívül eltérő lehet a fertőzöttség mértéke. Emiatt a kormány indokoltnak látta, hogy az adott országokon belül egyes régiókra, tartományokra is meg lehessen állapítani eltérő besorolást.
Magyarországon az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a térségben is a legbiztonságosabb, legvédettebb országok egyike vagyunk – hangsúlyozta. Azokban a környező országokban, ahol korábban nőtt a fertőzések száma – Szerbia és Ukrajna kivételével – az elmúlt napokban kedvező folyamatok láthatók, ezért további szigorításokra jelenleg nincs szükség – mondta.

 

Augusztus 15-éig biztos nem lesznek ötszáz fő feletti koncertek

Ötszáz fő feletti zenés táncos rendezvényeket továbbra sem lehet tartani – emelte ki a miniszter. A zenészek érthető okokból enyhítéseket szeretnének, de augusztus 15-éig a kormány ezen nem tervez változtatni. Július végén születhet döntés arról, hogy legyen-e változás vagy sem, de ma több érv szól amellett, hogy augusztus 15. után se lehessen ilyen rendezvényeket tartani. Hozzátette: a kabinet készen áll arra, hogy az európai minták alapján támogatást nyújtson a magyar zeneipar szereplőinek, de nehéz jó, átlátható és méltányos támogatási rendszert kidolgozni.

Az alkoholfogyasztás szempontjából nagy különbség van a labdarúgó mérkőzések és a zenés-táncos rendezvények között, utóbbiak esetében ugyanis nem garantálható úgy a megfelelő távolságtartás, mint a stadionokban – érvelt Gulyás Gergely.