Elstartolt a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 01. 14:32

Elindult a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny – ismét megnyílt a pályázati felület a felsőoktatási hallgatók számára. Idén négy kategóriában is várják a szervezők az innovációs ötleteket, és immár nem csak turizmusos hallgatók indulhatnak az ötletversenyen.

Idén is előtérbe kerül a csapatmunka, továbbra is 3 fős csapatokban lehet a versenyen indulni. A 3 személy közül legalább 1 főnek kell kötelezően a turizmus területén tanulmányokat folytatnia, a másik 2 csapattag érkezhet más területről, a tapasztalatok alapján ugyanis egy-egy marketing, vagy éppen informatika szakos hallgató tudása jól kiegészítheti a csapat munkáját. Az viszont továbbra is kritérium, hogy az egy csapatban induló versenyzőknek ugyanabban a felsőoktatási intézményben kell tanulmányokat folytatniuk.

A tavalyi CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny győztesei a Budapest Kongresszusi Központ színpadán a Turizmus Gálán

Fotó: turizmus.com

Szintén fontos, hogy a pályázók olyan ötletet ne nyújtsanak be, amelyet más platformon korábban díjaztak, vagy nagyközönség előtt már bemutatásra került. Olyan ötlet sem nyújtható be ismét pályamunkaként, amelyet beadtak a 2019-es CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyre.

 

Kétfordulós verseny

A verseny logikáját megfordítva, idén első az első fordulóban kell egy nagyon rövid, maximum 3 perc hosszúságú „elevator pitch” jellegű videót benyújtani, amelyben a csapat nagyon röviden ismerteti magát, illetve az ötletük lényegét. A szervezők kifejezetten felhívják a figyelmet arra, hogy a videó bármilyen eszközzel készülhet – akár mobiltelefonnal is –, ugyanis nem a videó képi minősége alapján döntenek a bírálók a továbbjutásról.

Az első fordulóban csupán annyi dől el, hogy az ötlet érdemes-e további kidolgozásra és továbbjut-e a második fordulóba. Azon csapatoknak, amelyek továbbjutottak, egy innovációs stratégiát kell készíteniük, amihez érdemes az egyetemi szaktanárok segítségét és mentorálását kérni. Az innovációs stratégiának nincsenek formai követelményei, azonban mindenképpen tartalmaznia kell az innováció erőforrás-igényeit, piacméretét, profit- és megtérülési, illetve marketinglehetőségeit.

 

Míg tavaly a verseny kifejezetten a szállodaipari innovációkra fókuszált, addig ebben az évben 4 kategóriában is indulhatnak a versenyzők:

  • szállodaipar-vendéglátás,
  • gyógy- és wellness,
  • aktív turizmus és
  • MICE témakörében is.

A nagyszabású ötletversenyben milliós fődíjak várnak a hallgatókra, ugyanis a kategórianyertes csapatok idén is 3-3 millió forint jutalomban részesülnek (melyre a csapattagok egyenlő arányban jogosultak), és közönségdíj is lesz. A nyertes csapatok, az idei évhez hasonlóan, a Turizmus Gálán vehetik majd át díjaikat a turisztikai szakma képviselői előtt, a 2021. február 1-jén.

Pályázni a már megszokott online felületen keresztül lehet 2020. október 15-ig.

A korábbi nyertesekkel készült interjúk itt és itt olvashatóak.