Eltörölték a turizmusfejlesztési hozzájárulást a köztes értékesítők számára

Forrás: turizmus.com

 2020. december 03. 17:50

A Magyar Közlöny 2020/261. számában megjelent az a törvénymódosítás, amely tartalmazza a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó szabályok könnyítését is.

A módosítás régi igénye volt a turisztikai szolgáltatóknak, és a Gazdaságvédelmi operatív törzs (GOT) adóbürokrácia csökkentésére tett javaslatai alapján született meg – hívja fel a figyelmet a jogszabály-könnyítésre a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely a testületben a turizmus-vendéglátás ágazat érdekeit képviseli.

A járványhelyzet által leginkább sújtott turisztikai ágazat egyes szereplőinek hoz könnyítést, hogy 2021. január 1-jétől a köztes értékesítők mentesülnek a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetése alól, ez a módosítás nagyjából 3 milliárd forintot hagyhat mintegy 2000, turizmusban tevékenykedő vállalkozásnál – írták.

A szabályok alapján „nem kell 2021. január 1-jétől fizetni a hozzájárulást akkor, ha az adóalany e szolgáltatások nyújtásában a saját nevében, de más javára jár el."

További változás, hogy 2021. január 1-jétől a turizmusfejlesztési hozzájárulás forintra való átszámításának alapjához az Áfa.tv. vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni olyan esetben, amikor az adó alapja nem forintban kifejezett.

A számítások szerint a törvénymódosítás nagyjából 3 milliárd forintot hagyhat mintegy 2000, turizmusban tevékenykedő vállalkozásnál

Fotó: 123rf.com

A szakmai szervezetek üdvözlik a törvénymódosítást. Emlékeztetnek, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) szervezésében az érintett szövetségek (Magyar Utazási Irodák Szövetsége, Magyar Beutaztatók Szövetsége, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége) adóügyekre szakosodott céget bíztak meg, hogy nyújtson segítséget a turizmusfejlesztési hozzájárulás ésszerűbb szabályozására vonatkozó jogszabály-módosító javaslat elkészítésében.

A 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátás (az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után) áfájának 5%-ra történő csökkentésével (2018. január 1.), illetve a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfájának szintén 5%-ra történő csökkentésével (2020. január 1.) egyidejűleg vezették be a kedvezményezett szolgáltatók számára. Az eddig érvényes szabályozás szerint azonban nem kaptak mentességet a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól azon cégek, amelyek csak köztes szolgáltatóként (például utazási iroda, rendezvényszervező) lépnek fel. Az adóteher duplikált megfizetése alól idén azért mentesültek a köztes szolgáltatók, mert a Covid-járvány negatív hatásainak enyhítésére tavasszal bevezetett gazdaságvédelmi intézkedések részeként a kormány általánosan elengedte a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését.

A mostani törvénymódosítással azonban január 1-jétől végkép kivezetik az adórendszerből a halmozódást.