Eltűnhet a készpénz a budapesti Bulinegyedből?

Forrás: turizmus.com

 2018. március 28. 18:38

A digitális technika segíthetne élhető és fenntartható területté alakítani Budapest VII. kerületének híres-hírhedt részét.

A javaslat a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal március 28-i ülésén hangzott el, s nem is tűnik elrugaszkodott ötletnek, hiszen a kizárólagosan feltöltő kártyás fizetési mód már bevált a fesztiválokon. Igaz, van némi furcsa felhangja, ha az évtizedekkel ezelőtt még zsidó negyedként emlegetett területet bármilyen okból, s bármilyen eszközzel „gettósítanák”.

A Bán Teodóra elnökletével megtartott tanácskozás résztvevői azonban egyetértettek abban, hogy valahogyan meg kell teremteni a magukról megfeledkező, s enyhén szólva nem kulturáltan szórakozó fiatalok ellenőrzésének és féken tartásának lehetőségét.

Balról jobbra Rasztovits Dávid Norbert, Bán Teodóra és Zsendovits Ábel

Fotó: BFTK

 

A mai állapot szerint a rendőrség nagyon keveset segít, s az igazat megvallva, a terület 524 (!) működési engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyének sem mindegyike partner az élhető, s fenntartható Bulinegyed megteremtésében. Ez utóbbit már Zsendovits Ábel, a kerekasztal egyik meghívott előadója, az Élő Erzsébetvárosért Egyesület elnöke, a Szimpla Kert alapító tulajdonosa mondta. A forgalom nagyságának érzékeltetésére hozzátette, hogy csak a Szimplában megközelítőleg 1,1 millió vendég fordult meg, 2017-ben.

Zsendovits, aki maga is a Bulinegyedben lakik családjával együtt, elmondta azt is, hogy a terület lakóházaiban alig élnek már életvitel szerűen, mert a lakások túlnyomó többségét kiadják a régi, vagy inkább új tulajdonosok.

Ezt támasztotta alá a kerekasztal másik felkért előadója, Rasztovits Dávid Norbert, aki elmondta, hogy az airbnb adatai szerint a világ nagyvárosainak kerületei, illetve városrészei között Budapest VII. kerülete a 10. legkeresettebb volt 2017-ben.

S a kerekasztal ezzel át is váltott második napirendi pontjára, amely a „Digitális evolúció a turizmusban” címet viselte. Az Airbnb adatot is a jelenlévőkkel megosztó szakértő, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a jelenlévő turisztikai szakemberek figyelmét, hogy a világon, minden korábbi becslést meghaladó módon terjed a digitális eszközök használata, s ehhez kénytelenek lesznek alkalmazkodni a turisztikai szolgáltatók. Az előadó szerint a tizen-, huszonévesek több mint 75 százaléka nem csak tájékozódásra, hanem foglalásokra és vásárlásokra is kizárólag az okostelefonját használja, sőt, elvárja, hogy a szolgáltatók, illetve a desztinációk megtalálják őt, s interakcióra késztessék.

A kerekasztal harmadik napirendi pontjaként sor került a MIe, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének felvételére a kerekasztal tagjai közé.