Emelkedik a Kurzarbeit-bértámogatás maximális havi összege

Forrás: turizmus.com

 2020. április 23. 18:18

A csütörtöki Kormányinfón tett pontot egy eddig bizonytalan ügy végére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kurzarbeit-szabályozás kapcsán.

A hét elején dőlt el, hogy lényegesen egyszerűsödik a múlt héten életbe lépett magyar bértámogatási program.

A programban résztvevők körének kibővítése és az adminisztráció könnyítése mellett ugyanakkor úgy tűnt, hogy az egy dolgozó után felvehető havi 75 ezer forintos állami bértámogatás nem növekszik.

Ezt követően jelent meg a rendelet a Kurzarbeit új szabályairól, ami alapján már arra lehetett következtetni, hogy a maximális havi támogatási összeg mégiscsak növekszik – írja a Portfolio.hu.

Több mint 100 ezer forintot a kormány a bérköltségből át tud vállalni

Fotó: 123rf.com

A főszabály szerint a bértámogatás a kieső munkaidőre járó arányos bérrész 70 százaléka, azaz annak mértéke a kieső munkaidő nagyságától (15-75 %) függően változik (10,5-52,5%). Lényeges megkötés továbbá, hogy a bértámogatás maximális havi nettó összege nem haladhatja meg a nettó minimálbér kétszeresének (214.130 forint) arányos részét, azaz a két szélső érték mellett:

  • 112.418 Ft-ot 75%-os munkaidőkiesés esetén,
  • 22.495 Ft-ot 15 %-os munkaidőkiesés esetén a dolgozónkénti összeg, ha a nettó bér legalább a minimálbér kétszerese.

 

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón tisztázta a helyzetet. Több mint 100 ezer forintot a kormány a bérköltségből át tud vállalni – mondta. Havonta egy munkavállaló esetén több mint 100 ezer forintot ad a támogatás, ez mindenképp újszerű – ismételte meg.

Ezzel eldőlt, hogy az eredeti 75 ezer forintos felső bértámogatási plafon emelkedik, nyilván annak függvényében, hogy a munkavállaló ideje mekkora mértékben csökken (és természetesen függ attól is, hogy mennyit keresett).