Emlékezetes október 23-a amerikai utazási irodákkal

Forrás: turizmus.com

 2018. október 23. 16:27

Napra pontosan 30 évvel ezelőtt vette kezdetét az ASTA (American Society of Travel Agents) kongresszusa Budapesten. Ilyen méretű turisztikai kongresszust azóta sem látott a magyar főváros.

A rendezvény méreteit jól érzékelteti néhány adat és szakmai kuriózum.

Budapestre érkezett 4.500 delegátus, plusz 2.000 spouse, azaz, 6.500 résztvevő szállásáról, ellátásáról és programjáról kellett gondoskodni.

A budapesti (akkori) 4- és 5 csillagos szállodák kapacitásának 80 %-át lekötötte a rendezvény.

70 busszal (IBUSZ, Volánbusz) és 30 bérautóval (IBUSZ-AVIS) lehetett megoldani a delegátusok mozgatását, elsősorban a szállodák és a kongresszusi helyszínt adó Hungexpo Vásárközpont között.

A Rákóczi út forgalmi jelzőlámpáit át kellett programozni, hogy a 70 transzfer busz elfogadható idő alatt el is jusson a belvárosból a Hungexpora.

A Hungexpo D pavilonjából kellett 4.000 személyes kongresszusi termet kialakítani, a szekcióüléseket az F pavilonban tartották, a Trade Show és az étkezések pedig a kétfelé osztott A pavilonban zajlottak.

A cateringet a honvédség eszközeivel sikerült megoldani, egyrészt mert a teljes budapesti vendéglátó kapacitás a kísérő party-kat szolgálta ki, másrészt, mert akkor még nem volt az országban olyan catering vállalkozás, amelyik ilyen létszámra eszközöket tudott volna előteremteni.

A 4.000 vendégnek ebédet felszolgáló személyzetet is úgy lehetett csak biztosítani, hogy az ország minden pontjáról a helyszínre vezényelték az akkor éppen sorkatonai szolgálatukat töltő, megfelelő szakképzettségű fiatalembereket.

Mobiltelefon akkor még nem lévén, URH rádióra kapcsolt walkie-talkie-kal tartották a kapcsolatot a fontosabb helyszínek és garázsok között.

A megnyitón az orlandoi Disney World show-ja szórakoztatta a vendégeket, ami nem is volt olyan sima ügy, mert a műsorhoz csak úgy lehetett megfelelő áramot biztosítani, hogy Londonból kellett bérelni egy áramfejlesztőt.

A kongresszus logójának egy bekeretezett példánya...

Fotó: turizmus.com

 

Székely György - az MT Zrt. későbbi észak-európai képviselője, aki emlékeztette szerkesztőségünket az évfordulóra, s aki akkor az Országos Idegenforgalmi Hivatal munkatársaként koordinálta a szervező bizottság munkáját – arra is felhívta figyelmünket, hogy a rendszerváltás előtti évben tartott rendezvény nem csak méretei, s tegyük hozzá sikere miatt maradt nevezetes.

Az október 23-i megnyitón Mark Palmer budapesti amerikai nagykövet mondott beszédet, amelyben a közelgő drámai változásokról beszélt, amit akkor a magyar turisztikai szakemberek aligha értettek pontosan…