Engedélyezi az üzleti célú beutazást a kormány

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 05. 08:44

A gazdaság zavartalan működése érdekében a kormány módosította a hónap elején életbe léptetett határzár szabályait, és szeptember 5-től korlátozás nélkül lehetővé tette az üzleti célú ki- és beutazást.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány pénteki ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket. A járvány második hulláma Magyarországot is elérte, ezért kiemelten fontosnak tartják a beutazási korlátozás és az általános védelmi intézkedések betartását. Most egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolába járó gyermekeket és biztosítani kell a gazdaság zavartalan működését – szögezi le a közlemény.

A szeptember 1-jén életbe lépett beutazási korlátozások eddigi tapasztalatait összegezve a kormány azt a döntést hozta, hogy a magyar gazdaság zavartalan működése érdekében az üzleti célú beutazást a továbbiakban engedélyezik.

Pontosították a külföldön végzett tesztekkel kapcsolatos részletszabályozást is: Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal valamely schengeni tagállamban készült PCR-tesztet a hazai teszttel egyenértékűnek ismernek el.
A kormányülésen döntés született arról is, hogy a magyarországi sportrendezvényekre való kiutazás és beutazás szigorú feltételeit kiterjesztik a kulturális rendezvényekre is. Ami a nézőket illeti: a hazánkban megrendezendő nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője csak akkor léphet be az országba, ha rendelkezik negatív PCR-teszteredménnyel, van a rendezvényre jegye, és aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, valamint köteles a belépést követő 72 órán belül elhagyni az országot.A pontos szabályozás már péntek este megjelent a Magyar Közlönyben.

Az üzletemberek korlátozás nélkül beléphetnek Magyarország területére

Fotó: 123rf.com

A szombaton hatályba lépő 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendelet szerint a schengeni térséghez tartozó országokon kívül az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában elvégzett SARS-CoV-2 PCR-tesztet is elfogadják, amelynek eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

A kormányrendelet az üzleti, illetve gazdasági célú utazásra vonatkozóan az alábbiak szerint rendelkezik.

A 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet a következő a következő alcímmel egészül ki:

"6/A. Az üzleti, illetve gazdasági célú utazásra vonatkozó rendelkezések

10/A. § (1) Ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. (...)

10/B. § (1) Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet."

A teljes kormányrendelet ebben a Magyar Közlönyben érhető el.