Zselici szolgáltató nyerte a CheckINN GREEN pályázat fődíját

Forrás: turizmus.com

 2020. november 05. 16:45

Eredményt hirdetett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány a CheckINN GREEN pályázaton. Az idei pályázat a Zöldben utazunk címet viselte, a fődíj mellett idén különdíjat is odaítélt a szakmai zsűri.

Második alkalommal hirdette meg idén a CheckINN GREEN pályázatot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség a társadalmilag felelősen gondolkodó és cselekvő turisztikai vállalkozások és szervezetek számára.

Az idei év sok tekintetben más volt, mint a többi, a koronavírus világjárvány alatt különösen felértékelődött a zöld turizmus, a zöld szemlélet és az aktív turizmus iránti igény. Ez adta az apropóját annak, hogy az idén második alkalommal meghirdetett pályázat a Zöldben utazunk címet viselte, és elsősorban a turizmushoz kapcsolódó kis-, közép- és családi vállalkozásoknak szólt.

Pályázni szeptember végéig lehetett már működő, vagy fejlesztés alatt álló olyan környezettudatos projektekkel, amelyek a hazai turizmus hosszútávú fenntarthatóságát célozzák meg. Ilyen például fenntartható beszállítói lánc kialakítása, energiahatékonysági intézkedések, tervek az ökológiai lábnyom csökkentésére és a „zöld” turizmus fellendítésére, valamint a helyi kulturális és gasztronómiai hagyományok megőrzésére.

A pályázati kiírásra számos értékes pályamű érkezett, az érdeklődés a várakozásokat is felülmúlta – tudatták a szervezők.

Az idei pályázat a Zöldben utazunk címet viselte

Fotó: MTSZA / Fraunholcz Attila

A díjátadó rendezvény a járványügyi korlátozásokra való tekintettel későbbi időpontra tevődött át. A díjakat jelképesen az alábbi nyertesek vehetik át.

 

Díjazottak

A zsűri döntése alapján a 3 millió forintos fődíj díjazottja a Katica Tanya Élményközpont, amely Patcán, a Zselicben található. A turisztikai koncepciót úgy álmodták meg, hogy élményközpontú, a természetközeli és a hagyományos életmódot felelevenítő, az aktív pihenést elősegítő szolgáltatóként legyenek jelen a turisztikai piacon.Csak olyan attrakciókat fejlesztenek, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy ha igen, akkor azt saját maguk állítják elő megújuló forrásból.

Tekintve a pályázatok számosságát és a benyújtott ötletek magas színvonalát, a zsűri idén egy 1 millió forintos különdíjról is döntött.

A díjjal egy olyan innovatív, ötletes kezdeményezést ismertek el, amely egyszerű ötlettel, nagyobb közösség bevonásával népszerűsíti a fenntartható turizmust és a környezettudatos gondolkodást.

A különdíj nyertese a Túrajó veszprémi városnéző sétákat szervező vállalkozás Bögretúr elnevezésű programja.

Mivel a pályázat kiírói célul tűzték ki a hazai jó gyakorlatok széles körű bemutatását, ezért sajtómegjelenési lehetőséget biztosítanak több értékes, követendő példát nyújtó pályázó számára. Bemutatkozhatnak a Turizmus.com szakmai portálon, illetve néhányan televíziós megjelenést is kapnak.